דניאל

דמי חברות באגודה שיתופית

שלום, במקום מגורי כל התושבים חברים באגודה שיתופית,לאחרונה התקבלה החלטה לגבות "דמי חבר" מכל החברים(הקיימים והבאים כאחד). ההחלטה עברה בהצבעה שנערכה(אני לא הייתי נוכח באותה ישיבה ועוד אחרים...). "דמי חבר" מדובר בתשלום חד פעמי (עשרות אלפי שקלים). השאלה היא,האם דבר כזה יכול להיות חוקי לחייב חבר אגודה(שגר במקום כ5 שנים) בסכום כל כך גבוה "רטרואקטיבי"? ושאלה יותר כללית,האם יכולים לחייב את הסכום בדרך אחרת(שלא בדמוןת "דמי חבר") העלאת מיסים וכדומה? תודה רבה!

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! שאלת תוקפה של החלטה, כמתואר בשאלה, אמורה להיבחן הן בצד הפורמאלי של הליכי קבלתה והן בצד המהותי של תוכנה וייעודה. החלטה בלתי-שגרתית, כמתואר, מצריכה לא רק ביסוס בתקנון-האגודה, אלא גם הודעה מתאימה בזימון החברים לאותה אסיפה כללית בה נתקבלה; יש לבחון גם את פרטיכל האסיפה – הן לגבי מספר המצביעים והן לגבי דברי-הסבר מצד ועד-ההנהלה של האגודה, בניסיון להצדיק את הצעת-ההחלטה. הבחינה המהותית של ההחלטה כוללת בעיקרה את שאלת תוכנו הממשי של החיוב הנדון: האם מדובר בהחלטה לגבות חובות-עבר של דמי-חבר, או שמא מדובר בחיוב חדש ואף שונה, אשר הגדרתו כ"דמי-חבר" אינה משקפת את ייעודו. דמי-חבר באגודה נועדו, ככלל, למימון הוצאות ניהולה השוטף; אם מדובר רק בגבייה של חובות מצטברים קיימים, עולה התמיהה: כיצד מימנה האגודה את הוצאותיה השוטפות בתקופת-עבר של שנים!? לפיכך ניתן לשער, כי המדובר, כנראה, בהחלטה על חיוב חד-פעמי חדש, אשר נועד לגבייה כהשתתפות בהשקעות-הקבע של האגודה במבנים, מיתקנים וכיו"ב. גם כאן עולה השאלה, כיצד התבצע המימון בעבר, אך יתכן כי במימון זה נשאו רק החברים הוותיקים, כאשר המצטרפים החדשים נהנים מהשקעות האגודה ביישוב ללא נשיאה בנטל הכספי עד כה. מענה לשאלה מצריך, אפוא, תיאור מפורט ובחינה נרחבת של מסמכים ושל עובדות, ולשם כך מוצע, כי בעלי-העניין הרבים שביישוב יתארגנו לפנייה מתאימה להנהלת האגודה, לקבלת מידע ולהבהרת עמדתה. לצורך בירור ממצה ולגיבוש עמדה מול האגודה, מומלץ לגייס עזרת עו"ד, כבר בשלב הראשון.

דניאל

תודה רבה!