נתנאל

זכויותי כשוכר דירה מול בעל הנכס

אני שוכר דירה ישנה וכל פעם שיש בעייה של בלא בדירה כגון: הדוד לא עובד לוקח לי חודשים של וויכוחים עם בעל הבית שיתקן את זה. עקב כך ניסיתי לצאת מהדירה ולהביא שוכר אחר במקומי אך בעל הדירה החליט שהוא רוצה 500 ש"ח יותר לחודש ולכן לא הצלחתי להעביר את הדירה לאף אחד. לאחרונה יש בעיית אינסטלציה ונזילות קשה והמים מגיעים מהמטבח כבר לחדרים. בעל הבית לא מוכן לתקן ועוד מאשים אותי בנזק ומאיים שיקח לי את התיקון מהעירבון כשאצא מהדירה (רק בעוד 4 חודשים מסתיים החוזה). מה עלי לעשות ומה הזכויות שלי? תודה מראש על תשובתכם

עו"ד דניאל זיידמן

נתנאל שלום, זכויותיך נובעות, בראש ובראשונה, מהתנאים שסוכמו ביניכם בחוזה השכירות. חוזה השכירות מסדיר, בדרך כלל, מי האחראי לאילו תיקונים, ומה זכויותיך אם וככל שבעל הדירה הפר את התחייבותו לתקן (האם, למשל, יש לך זכות לערוך את התיקון בעצמך ולקזז את ההוצאה משכר הדירה המגיע ממך לבעל הדירה). כך גם לגבי מציאת דייר חלופי – באופן עקרוני יש לבדוק מה קובע ההסכם בעניין זה. מכל מקום, דומה כי דרישה להעלות את דמי השכירות לדיר חלופי שאיתרת לתקופה הזהה ליתרת תקופת השכירות המקורית שלך (שלאחריה בעל הדירה יכול, כמובן, להעלות את דמי השכירות כרצונו), מהווה, לכאורה, דרישה שלא בתום לב של בעל הבית. כאמור לעיל, ייעוץ פרטני למקרה שהעלית אינו אפשרי בלי לעיין בהסכם השכירות, אך באופן כללי ניתן לומר כי בדרך כלל, הסכם השכירות קובע כי בעל הדירה אחראי לתקן ליקויים הנובעים מבלאי טבעי ורגיל. אם בעל הדירה מפר את התחייבויותיו, הדרכים העיקריות בהן אתה יכול לנקוט הינן: 1. הגשת תביעה נגדו לאכיפת התחייבויותיו. 2. להתריע בפניו, בכתב, שהוא מפר את התחייבויותיו וכי אם לא יתקן את ההפרה תוך התקופה בה תנקוב במכתב, אתה תיאלץ לבטל את ההסכם. במקרה כזה, סביר כי בעל הדירה ינסה לממש את הביטחונות שקיבל ממך (שטר חוב, ערבות וכיו"ב), והטענה כי ביטלת בשל הפרה שלו, תהווה טענת הגנה שלך בהליכי מימוש כנ"ל. 3. לתקן בעצמך את הליקויים, ולתבוע ממנו את עלות התיקון (חשוב לקבל אסמכתא, כגון קבלה, לעלות זו).