אבי אבי

סוכן נדל"ן או מתווך עם רישיון

שלום , 1.מה ההבדל בין סוכן נדל"ן למתווך? 2.האם למוכר דירה עדיף שלסוכן הנדל"ן יהיה רישיון תיווך ומדוע? 3.מה הסיכונים בשכירת שירותיו של סוכן נדל"ן ללא רישיון תיווך? 4.האם לחברי לשכת מתווכי הנדל"ן הארצית בהכרח יש רישיון תיווך? תודה.

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב אין הגדרה בחוק לסוכן נדל"ן אלא רק למתווך. אם אני מניח לפי הנהוג בשוק, הכינוי של סוכן נדל"ן הוא פשוט איש שיווק לכל דבר. בד"כ הסוכן בונה עבור הנכס תכנית שיווקית עם הרבה פעולות שיווק, בוחן את המתחרים שלו מול הנכס ומפרסם את הנכס כך שכל אחד יוכל להגיע אליו - כולל כל המתווכים שעובדים באזור. המטרה שלו היא לחשוף את הנכס לכמה שיותר לקוחות, ולנהל את כל תהליך קבלת הצעות מחיר והמשא ומתן כך שיוכל להגיש ללקוח את ההצעה הטובה ביותר. מנגד המתווך המסורתי רואה את הנכס, הולך למשרד, מפרסם מודעה. הוא מתחיל לקבל טלפונים של קונים, ובעצם מטפל רק בהם - הוא לא נותן שירות כלשהו לבעל הנכס. הוא עסוק כל הזמן רק בניסיון לסגור עסקה, על כל הצעת מחיר, אפילו אם תהיה נמוכה. הוא ינסה לשכנע את בעל הנכס לסגור עסקה עם אותו הקונה. אז תלוי מי הרשים אותך יותר, מי נותן לך יותר חשיפה ו/או מקצועיות וכדומה. החתימה על הסכם התיווך היא רק מול בעל רישיון תיווך, אחרת המתווך לא יהיה זכאי לדמי התיווך ע"פ החוק. סוכן נדל"ן יכול להחתים על הסכם שיווק ואז הוא אינו מחויב להיות בעל רישיון תיווך, אזי ישולמו דמי תיווך. כאמור זה הרבה הגדרה של הסוכנות תיווך עצמה ולא הגדרה בחוק כאמור. בהצלחה רבה,