אלעד

שלילת זכויות בהמצאה עתידית במסגרת הסכם עם המעביד

שלום, אני מתעתד להתחיל לעבוד במקום עבודה חדש. במסגרת עבודתי אעבוד כחלק מצוות אשר משפר ומפתח מוצרים ושירותים קיימים של החברה וכמו כן מתעתד לפתח מוצרים חדשים לחלוטין של החברה. הוצג בפני חוזה עבודה ובנוסף הסכם הנוגע לקניינה הרוחני של החברה. במסגרת ההסכם אני נדרש לוותר על כל תשלום, זכות או תמלוגים בגין פיתוח מוצר חדש במהלך עבודתי בחברה. בין היתר גם אם יירשם פטנט בגין אותו פיתוח, אני נדרש לוותר על כל תשלום או תמורה עבורו. שאלתי היא, האם דרישה זאת חוקית? האם המעסיק יכול לדרוש ממני לוותר על זכותי בגין כל פיתוח כאמור. תודה, אלעד

item.Author מנהל הפורום עו"ד ירון הראל

אלעד שלום, שאלתך מתייחסת לתחום "המצאות השירות". רקע - סעיף 134 לחוק הפטנטים קובע כי "באין הסכם הקובע אם זכאי העובד לתמורה בעד אמצאת שירות, ובאיזו מידה ובאילו תנאים, ייקבע הדבר על ידי הועדה לעניני פיצויים ותמלוגים..." תפקידה של הועדה לעניני פיצויים ותמלוגים להכריע בתביעות לפיצויים ותמלוגים, חברי הועדה הינם שופט בית המשפט העליון, הרשם וחבר נוסף מתוך חבר המורים של מוסד להשכלה גבוהה. החלטות הוועדה הינם סופיות (ס' 111 לחוק הפטנטים), אך ניתן לערער על החלטה של הוועדה לבג"ץ, בג"ץ יידרש לערעור במקרים חריגים וההתערבות תהא מצומצמת ביותר. בענייננו - לאחרונה קבעה הוועדה כי הוראת סעיף 134 לחוק הפטנטים אינה קוגנטית (משמע - כזאת שלא ניתן להתנות עליה) אלא דיספוזיטיבית (ניתן להתנות עליה) . הועדה באה לכלל מסקנה כי מדובר בזכות שאינה בגדרי יחסי העבודה, כזכות סוציאלית הטעונה הגנה מיוחדת. על החלטה זו הוגש בג"צ. בג"צ דחה את הערעור וקיבל את החלטת הוועדה. לאור האמור לעיל, דרישתו של המעסיק העתידי, הינה חוקית. המעסיק רשאי להחתים אותך על חוזה לפיו אתה מוותר על כל זכות בהמצאת שירות במסגרת עבודתך בחברה. במידה ותחתום על הסכם שכזה, לא תוכל לטעון בעתיד כי תניה זו הינה תניה בלתי חוקית. האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. בהצלחה ירון