ויקטוריה

אלימות בין אחים - חקירת קטין ללא נוכחות ההורה

שלום היום בבוקר ניתבקשתי להגיע לתחנת מישטרה עם הבן הגדול שהוא בן 16 לחקירה על כך שהרווחה היתלוננה שב2014 הבן הגדול הכה את הבן הקטן שלי בן ה7 רציתי לדעת העם מותר לעוס או למישהו מבית הספר או חוקר לחקור את בני הקטן ללא נוחכותי

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום ויקטוריה, כעקרון, חקירת קטין כעד לביצוע עבירה תיעשה רק לאחר יידוע של לפחות אחד מהוריו, כעולה מסעיפי החוק הבאים: • על-פי סעיף 9א לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) ניתן להזמין קטין (מי שטרם מלאו לו 18 שנים) לחקירה כעד בעבירה שחוק הגנת ילדים לא חל עליה, רק לאחר יידוע הוריו. • על פי סעיף 4א לחוק הגנת ילדים, ילד (מי שטרם מלאו לו 14 שנים) שנחקר כעד בעבירות שהחוק חל עליהן, ייחקר בידיעת הורהו. במקרים מסוימים ניתן לחקור עד קטין או ילד לפי חוק הגנת ילדים גם ללא ידיעת הוריו והמקרים שבהם ניתן לחקור עד קטין או ילד בעבירות שחוק הגנת ילדים חל עליהן, אף ללא יידוע ההורים: • מותר להזמין לחקירה קטין או ילד בעבירות שחוק הגנת ילדים חל עליהן, אף ללא יידוע הוריו בהתקיים אחד מהתנאים הבאים: כאשר הקטין/ילד מבקש שלא יודיעו להוריו - במקרה זה יש להודיע לעובד סוציאלי על החקירה. העובד הסוציאלי רשאי להורות כי תמסר הודעה להורה, על אף בקשת הקטין/ילד, אם סבר כי טובת הקטין/ילד מחייבת זו. כאשר קצין הממונה על חקירת העבירה סבור שההודעה להורה תעכב את חקירת העבירה, בשל קושי להודיע להורה במאמץ סביר, ויש יסוד סביר להניח שהעיכוב יסכל את חקירת העבירה או יסכל מניעת פשע. במקרה זה יש למסור הודעה על החקירה למבוגר האחראי על הקטין/ ילד בזמן החקירה או לקרוב אחר של הקטין /ילד ולהורהו מוקדם ככל האפשר. כאשר הקצין הממונה על החקירה סבור כי הודעה להורים תפגע בשלומו הגופני או הנפשי של הקטין/ילד או בחקירה - החלטה כזו תתקבל רק לאחר התייעצות עם עובד סוציאלי. משהסתיימה ההצדקה לחקירת הקטין/ילד ללא יידוע הוריו, יש ליידע את ההורה על חקירת הקטין/ילד, באחריותה של המשטרה לאתר את ההורה ולמסור לו את ההודעה. גם לפי חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) חוקר נוער רשאי להוציא קטין ממקום שהותו לצורך החקירה, אם הקטין נחקר כעד לביצוע עבירה והוא אינו חשוד בה, והתקיים אחד מהתנאים המצדיקים את חקירת הקטין בלא ידיעת הוריו. • הוראה דומה קיימת גם בחוק הגנת ילדים ולפיה חוקר ילדים רשאי להוציא ילד ממקום שהותו לצורך חקירה אם הילד נחקר כעד לביצוע עבירה אשר החוק חל עליה, והוא אינו חשוד בה והתקיים אחד התנאים המצדיקים את חקירת הקטין בלא ידיעת הוריו . לידיעתך