אתי

אי מתן זכויות בהסכם עבודה קיבוצי לעובדי שטחים

בשנת 1993 נחתם הסכם בין נש"מ הסתדרות העובדים לבין עובדי השטחים. על ביטול תקנים עקב יציאת המינהל האזרחי מעזה. וקבע את מיקומו החדש באזור תעשיה ארז. ההסכם כלל רשימה שמית של העובדים אשר היו ערב יציאת המנ"אז מעזה. כלומר ההסכם קיבוצי ואישי (ההסכם לא יחול על עובדי כ"א )חלק מההסכם דיבר על פיצוי על ביטול תקנים. ועוד על אופן יציאה לפנסיה. יציאה לפנסיה יכולה להיות מגיל50 ואם בוטל התקן יתווסף לעובד 10% לזכויות הפנסיוניות של העובד. במשך הרבה שנים עובדים עזבו את המנא"ז וקיבלו פיצויים ע"פ ההסכם. וכן חלק מהעובדים שובצו במשרדי ממשלה יחד עם התקן שלהם. וקיבלו פיצוי. במינהל האזרחי קיים משרד האוצר אשר המנהל של המשרד הינו חשב בכיר מהחשכ"ל. במשך השנים האחרונות שובצו לנהל את משרד האוצר חשבים רבים כל אחד הגיע לתקופת קדנציה של כ 4 שנים. באותם זמנים אגף התקציבים קיצץ תקציבי רוחב בכל משרדי הממשלה וגם במינהל האזרחי ב-%מסויים. אלא שהחשבים לאורך כמה שנים קיצצו בתקציב המנא"ז ע"פ הנחיית אגף התקציבים (החלטות ממשלה)אבל לא שלחו את העובדים הביתה ולא שובצו במשרדי ממשלה אחרים. נוצר מצב שיש עודף עובדים ופחות תקנים (אי התאמה בין כמות העובדים לכמות התקנים) בשנת 2011 הגיע חשב נמרץ לתאום הפעולות בשטחים (תפ"ש) שניהל את תקציבי מנא"ז איו"ש ומת"ק עזה (בוצע איחוד בין האזורים בחשבות) ומצא את התקציב בבעיה והחליט להלחם בכל המערכות האזרחיות והצבאיות . נלחם בעובדים ובוועד העובדים כדי לשנות את המצ"ב. המצב היה מאוד עכור בין ההנהלה לחשב וועד העובדים והחשב הנמרץ בא והציע להנהלה כי הוא יביא לעובדים תוכנית פרישה וכך מי שרוצה ילך הביתה וכאילו יבטלו לו את התקן (החשב הגיע להסכם עם אגף התקציבים כי כל עובד שיפרוש לא יבטלו את התקן וכך הוא יגיע לאיזון בין כמות התקנים לכמות העובדים בפועל. אבל הוא עשה יד אחת עם ההנהלה (מתאם הפעולות בשטחים ועם ההסתדרות ולצערי גם הועד הסכים לקנוניה הזו) פגיעה בעובדי השטחים ע"י פרישה בהסכם פרישה אחר מההסכם הקיבוצי ואי מתן % הפנסיה לעובדים שרצו לפרוש לפנסיה. עוד יותר הוא ביצע מחטפים העביר את כל נושאי החשבות התשלומים ההזמנות והתקציב למנא"ז איו"ש כדי לאמר שאין עבודה במת"ק עזה והעובדים בלית ברירה ילכו הביתה על פי ההסכם שהוא הכתיב.הוועד לא היה אכפת לו כי העובדים שנפגעו הינם עובדי החשבות שהחשב הינו הממונה עלהם. הועד רצה לפגוע בחשב בטענה "נפגע בבטן הרכה של החשב" כי הוא בא לקצץ מהעובדים. נוצר מצב שאני ועוד עובדת בחשבות של המת"ק עזה נפגענו קשות ב10% פנסיה שכל שקל חשוב לחיות האם הסכם קיבוצי לא מחייב את המעסיק? מצטערת על הגליון הארוך. השתדלתי לקצר.

עו"ד אורנה שמריהו

אכן, שאלתך ארוכה מידי, לטעמי, עליך לפנות לייעוץ משפטי בנושא, על מנת לבדוק הן את ההסכם הקיבוצי שאמור לחול עליכם. בברכה,