הורדת סרטון מיוטיוב
מישהו העלה סרטון ביוטיוב והסרטון הזה לקוח מכמה דיוידי של מורה מסוים בארה"ב. אם אני מוריד את הסרטון הזה למחשב שלי יכולים לתבוע אותי על הפרת זכויות יוצרים? גם ככה הסרטון הזה לא שייך למי שהעלה אותו ליוטיוב? בנוסף, איך אני יכול לזהות אם יש סימן של זכויות יוצרים ליד סרטון ביוטיוב?
שלום ארז, אינני יודע באיזה סרטון מדובר, לאיזה צורך אתה רוצה להשתמש בו ועוד נסיבות שונות ולפיכך אוכל להשיב לך רק באופן כללי. ככול שהנך מעוניין, אתה יכול לפנות אלי ישירות. לשם מתן תשובה כללית, אחלק תשובתי לשניים. ראשית קודם, חשוב לציין כי תנאי השימוש בYouTube הם אלו אשר קובעים את אופן השימוש באתר. כך לדוגמה ובין היתר, אסור לך להתחבר מרחוק ליוטיוב על מנת להוריד סרטים המפורסמים באתר אליך למחשב . ור' לדוגמה סעיפים 5.1C, 5.1L, 5.1M לתנאי השימוש ועוד סעיפים נוספים. שנית, מפן זכויות היוצרים. בהתאם לדין הישראלי, זכות יוצרים קמה עם הולדת הביטוי ואין צורך לרשמו. ולכן, ככול שהיצירה המדוברת עונה היא על מספר תנאים הרי שע"פ הדין הישראלי היא מוגנת. זאת כמובן אך ורק ע"פ הדין הישראלי. אינני יודע האם אכן הסרטון המדובר הועלה על ידי בעל זכות היוצרים או בעל הרשאה לעלותו ואם לא הרי שבכל מקרה הדבר לא מקנה לך זכות להעתיק את היצירה (הן מפן זכויות היוצרים והן מפן תנאי השימוש באתר). לבחינה נקודתית וספציפית לנסיבות המקרה שלך, אתה כאמור מוזמן לפנות אלי ישירות. בברכה,
תוכל להוריד כאוות נפשך כל עוד אתה לא עושה בו שימוש מסחרי ו/או מצרף את הסרטון למצגת/סרטון או מדיה אחרת אותה אתה מתכוון למסחר ולגבות עבורה כספים
לא מתכוון לעשות בסרטון שימוש מסחרי, רוצה להוריד אותו בשבילי בלבד. אגב, מדובר בסרטון שלא הופק בארץ
שלום ארז, אחזור על תשובתי. באופן כללי, בהתאם לתנאי השימוש של יוטיוב, אסור לך להוריד מהשירות של יוטיוב ומהאתר של יוטיוב, סרטון כלשהו, בין אם המדובר למטרה פרטית ובין אם מדובר למטרה מסחרית. ככול שהינך מעוניין לברר את המקרה והנסיבות הספציפיות של המקרה שלך, אתה מוזמן לפנות אלי ישירות. בברכה,
לעו"ד הנכבד, לתשומת לבך: אין כל קשר בין תנאי השימוש של YouTube לחוק ולהפקת זכויות יוצרים. הסנקציה המירבית שיכול להטיל האתר על משתמש, באופן ישיר, בשל שמירה מקומית של קובץ הינה ניתוק מהאתר. לצורך העניין נניח שהורדת סרטון שאיננו מוגן בשום זכויות יוצרים למחשבך, בעלי האתר יכולים לשלול ממך כניסה לאתר בשל הפרת תנאי השימוש. ולהיפך, לא הורדת למחשבך לשמירה סרט מוגן, אך ניגנת אותו online בעת אירוע ואיתרע מזלך ונוכח במקום בעל עניין בסרט המגיש נגדך תביעה, אי ההורדה לא תועיל לך במאומה, כי רק השימוש קובע במקרה זה!
שלום, השבתי על השאלה באופן כללי ואינני רואה מקום לחזור על תשובתי בהקשר זה תוך התייחסות לשנים: פן הסכמי (תנאי השימוש) ופן זכויות היוצרים. אציין רק כי ברור שאין בטענה כי פלוני מפר זכויות היוצרים של אלמוני בכדי לסייע לפלמוני להישען על ההפרה ולהמשיך להפר את זכויותיו של אלמוני. שכן בסיטואציה זו - הן פלוני מפר זכויות יוצרים והן פלמוני מפר זכויות יוצרים. מאחר ויש חשיבות ברורה לבחינת הנסיבות הספציפיות של המקרה המדובר, ככול והשואל מעוניין לברר את המקרה הספציפי אשר נשאל לגביו הוא מוזמן לפנות אלי באופן ישיר. בברכה,