זכויות יוצרים על תוכנה
שלום אני מועסק כעובד בעסק מסוים כבר שנים רבות מאוד. אני מוגדר כעובד בתחום מסוים והתחום הזה אף מופיע בתלוש המשכורת. מעבר לתחום העיסוק המוגדר הזה, לפני כמה שנים התחלתי לכתוב תוכנה לארגון. אני לא מוגדר כתכנת והמנכ"ל אמר שהוא יהיה מעוניין לרכוש תוכנה אחרת בעתיד אבל בינתיים באופן זמני משתמשים בתוכנה שאני כותב. לכן גם לא משלמים לי משכורת ראויה לתכנת. את התוכנה כתבתי בביתי בזמני החופשי ואף הבאתי חלקים שכתבתי קודם לכן עבור תוכנה אחרת שכתבתי שלא קשורה לארגון. אבל את המרבית התוכנה כתבתי לטובת הארגון, בביתי. בית העסק לא סיפק לי אף פעם את האמצעים לכתוב את התוכנה. אני כותב את הקוד בבית, אז מעביר אותו תהליך קימפול שמסיר את הקוד עצמו ומשאיר רק יישום ללא נגישות לקוד, ואת זה אני מתקין בעסק. מפה לשם חלף הרבה זמן והיום התוכנה שכתבתי הפכה להיות התוכנה המרכזית בעסק והיא מנוצלת על ידי מרבית העובדים במרבית שעות היום לתהליכים הכי קריטיים של העסק. אין בינינו חוזה כלל. אני לא רוצה לבקש חוזה כי ברור לי שכל חוזה לא יהיה לטובתי. אז הנה השאלות שלי: למי שייכת התוכנה? למי שייכות זכויות היוצרים? האם הם יכולים לאלץ אותי להעביר אליהם את הקוד ביום מן הימים?
דוד שלום, שאלתך נוגעת למספר נושאים חשובים בתחום זכויות היוצרים, פטנטים וכן דיני החוזים, ולכן תידש בדיקה מעמיקה של נסיבות המקרה וההסכמים השונים בין הצדדים על מנת להבין את הסיטואציה המשפטית. ראשית יש לבדוק האם תוכנה זו יכולה להיחשב לאמצאה וכשירה לרישום כפטנט (והאם "פורסמה" ברבים), ורק לאחר מכן יהיה ניתן לענות על השאלה האם מדובר באמצאת שירות אשר נמצאת בבעלות המעביד והאם היא יכולה לזכות את העובד בתמורה. שנית, לעניין זכות היוצרים (בהנחה שמדובר ביצירה מקורית) והפן החוזי- ככלל כאשר מדובר ב"יצירה בהזמנה" זכות היוצרים הינה של היוצר ולא של המזמין, אלא אם הוסכם אחרת בין הצדדים, לכן על מנת לענות על שאלתך האחרונה יש צורך לבחון את המסגרת החוזית המסדירה את היחסים בינך לבין מקום עבודתך. * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.