יצירת תמונות חדשות תו"כ שינוי משמעותי של תמונות קיימות
שלום, יש לי מנוי לאתר תמונות בינלאומי, המאפשר לי להשתמש בתמונות לצורך עבודות עיצוב. בנוסף לעבודה זו אני מעוניין לקחת כמה תמונות ביחד ולהפוך אותן לקולאז' (ערבוב בין כמה תמונות ושינוי משמעותי שלהם), ולמכור תמונות כאלה. האם זה מותר לי? תודה רבה
דור שלום, תחום זכויות היוצרים הוא אינו מדע מדויק ולכן קשה לעיתים לקבוע מראש האם פעולה מסוימת תחשב להפרת זכות יוצרים, או שמא מדובר בשימוש מותר (הוגן או אגבי למשל). חוק זכות יוצרים מאפשר לעשות שימוש ביצירה מוגנת במקרים מסוימים, ללא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים וללא תשלום תמורה. סעיף 19 לחוק קובע כי שימוש ביצירה למטרות כגון לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך, יכול להיחשב ל"שימוש הוגן". כך למשל לעיתים רבות, ניתן לראות ביצירת אומנות כיצירה המביעה ביקורת או עמדה כלשהי, ולכן השימוש ביצירות קודמות יכול להיחשב להוגן (אולם עליו לעמוד בקריטריונים שנקבע בחוק ובפסיקה). יש לציין כי רשימת המטרות אינה רשימה סגורה, ובית המשפט רשאי לקבל מטרות נוספות. כפי שהוסבר, קביעת הוגנות השימוש אינה מדע מדויק, אולם ניתן לגזור מספר הנחיות מהחוק ומהפסיקה: חוק זכות יוצרים קובע כי לצורך בחינת הוגנות השימוש יש להתחשב בשיקולים הבאים: (1) מטרת השימוש ואופיו (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה. הפסיקה קבעה בעבר כי הוגנות השימוש תלויה רבות במידת הטרנספורמטיביות של היצירה החדשה, כלומר עד כמה היצירה החדשה שונה מהיצירה המקורית [ר' ע"א 9183/09 The Football Association Premier League Limited נ' פלוני (13.05.2012)]. בנוסף, החוק קובע כי "שימוש אגבי ביצירה בדרך של הכללתה ביצירת צילום, ביצירה קולנועית או בתקליט, וכן שימוש ביצירה שבה הוכללה היצירה כאמור, מותר". החוק אינו מפרט מה נחשב ל"שימוש אגבי", אולם הדעה הרווחת היא כי מדובר בשימוש שאינו מכוון (כמו למשל צילום פארק, כאשר בשטחו נמצא פסל. הצילום אינו מתמקד בפסל, אלא בפארק עצמו, ולכן השימוש שנעשה בפסל הוא אגבי). דעה נוספת גורסת כי המילה "אגבי" כוונתה לשימוש זניח ביצירה המקורית (צילום סצנה של משפחה הצופה בטלוויזיה, כאשר בטלוויזיה מוקרן סרט במשך מספר שניות בלבד). לכן, ככל שהיצירה שלך תהיה מקורית, לא תעשה שימוש נרחב ביצירה אחרת וכן לא תשפיע לרעה על ערכה של היצירה המקורית ועל השוק הפוטנציאלי שלה (לא "תגנוב" לקוחות כפי שאנשים המפיצים עותקים פיראטיים של דיסקים/סרטים/תוכנה וכו' עושים), כך יגדל הסיכוי ששימוש זה ייחשב לשימוש הוגן. כמו כן על מנת שהשימוש ייחשב להוגן אין לפגוע בזכותו המוסרית של היוצר המקורי, כלומר יש לציין את שמו. אולם, יש חריגים לקביעה זו, למשל כאשר מדובר ביצירה שנעשתה לצורכי פארודיה או סאטירה. בהצלחה. * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.