זכויות ביצירה מוסיקלית
שלום יש לי להקה. אנחנו יוצרים חומר מקורי. הקלטנו אלבום EP. בשלב ההקלטות עבדנו עם נגן גיטרה בס שהיה חבר בלהקה. אחרי ההקלטות הוא החליט מרצונו שהוא עוזב את הלהקה מסיבות אישיות של עומס בלימודים וכו'. לא סיימנו את האלבום כי נשאר לעשות לכל האלבום מיקסים ומאסטרינג, להדפיס את האלבום, להדפיס את העטיפה ולהפיץ. כמובן שכל זה כרוך בעלויות. הוא שילם על ההקלטות כי כולנו לקחנו חלק והתחלקנו במה שהיה צריך לשלם לאולפן. אחרי שהוא החליט שהוא פורש, שבועיים לפני הופעות שנסגרו מראש מצאנו בסיסט אחר ואנחו רוצים לסיים את האלבום. אז מה עושים מבחינת הזכויות של הבסיסט הקודם על ההקלטות. אני חייב לציין שהוא לא כתב את המילים ולא הלחין את המוסיקה. הוא רק ניגן את התפקיד בס. פנינו אליו שאם הוא רוצה שהשם שלו כתוב בקרדיטים של האלבום אז שישתתף בעלויות בכדי לסיים את האלבום והוא לא רוצה. הוא טוען שהוא עזב את הלהקה ולכן אין סיבה שישלם אבל שעדיין הזכויות מגיעות לו ומגיע לו לקבל כסף מהשמעות ברדיו וקרדיטים מה שנראה לא הגיוני. אני לא רואה סיבה מדוע נגן בהרכב שפורש במפתיע יזכה לקבל קרדיטים על האלבום וכסף על המכירה שלו אם הוא רק הקליט ופרש באמצע מבלי שהאלבום נגמר. שוב- הוא לא השתתף בכתיבת הטקסטים ולא בהלחנה. הייתי רוצה לדעת מה החוק אומר לגבי זה. האם אפשר פשוט לא להתייחס לזה ולהמשיך הלאה? להקליט גיטרה בס מחדש? לי זה מרגיש כאילו הוא היה חבר ניגן הקליט ועזב. זו בעיה שלו. הוא לא יכול לבוא ולדרוש עכשיו דברים על משהו שהוא לא סיים ולא השתתף בכל ההוצאות אלא רק בהקלטות. הוא כאילו היה נגן סשן והקליט. האם אני טועה? תודה לכ מי שעוזר.
דויד שלום, בהנחה כי תרומתו היחידה של נגן הבס הינה הנגינה (כלומר הוא לא השתתף ביצירת היצירה אלא בביצועה בלבד), הרי כי שמורה לו זכות מבצע, הנבדלת מזכות יוצרים. זכות זו של המבצע היא בעיקר שלילית, כלומר באפשרותו למנוע שימוש בביצועו (להבדיל ממתן הרשאה על ידיו לנצל את הביצוע או לנצלו בעצמו). על פניו, ומבלי להיכנס לנסיבות המקרה שלכם, נראה כי דרך הפעולה הטובה ביותר תהיה להקליט את האלבום מחדש עם נגן אחר, כך שלא תעשו שימוש בביצוע של הנגן שפרש. אולם, מומלץ בכל מקרה לקבל ייעוץ מעמיק מעו"ד בעניין זה, לאחר שבחן את כל העובדות. מעבר לכך היות ואלבום, ברוב המקרים, הינו יצירה משותפת של מספר יוצרים ומבצעים, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך-דין הבקיא בתחום ולהסדיר מראש את היחסים המשפטיים, בכדי להימנע מסכסוכים עתידיים. בהצלחה. * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.