האם הפרו זכויות?
שלום, מישהי שאני עובד איתה, הפנתה אותי למישהי אחרת שעושה עיצובים באופן חובבני. קיבלתי ממנה עיצוב של נייר מכתבים לפי בקשתי (לא שילמתי בעבור זה עדיין) אך גיליתי שנעשה שימוש חלקי באלמנטים קיימים ברחבי הרשת. אדגיש כי הבחורה הזו אמרה לי וסיכמנו שנחפש רעיונות ונעשה שימוש בדברים קיימים והסכמתי. עוד אומר כי זה היה לי דחוף מאוד והכל נעשה מהר מהר. לאחר שעשיתי שימוש בזה, פנו אליי מהמקום בו הצגתי את זה ואמרו לי שזה ממש דומה למשהו אחר שראו ברשת. האם היא פגעה בי בזכויות יוצרים? האם עדיין עליי לשלם בעבור העבודה הזו?
ערן שלום, שאלתך מורכבת שכן התשובה תלויה במספר גורמים כגון: 1. האם נעשה שימוש כדין באלמנטים קיימים- האם הבחורה רכשה רישיון שימוש עבור האיורים או שמא העתיקה אותם/הורידה אותם באופן בלתי חוקי? 2. במידה ונרכשו כדין, מהן המגבלות הקיימות על השימוש (האם מותר לשימוש אישי בלבד או שמא לשימוש מסחרי)? 3. מהי מידת הדמיון ליצירות אחרות הקיימות בשוק? 4. האם קיים סימן מסחר רשום הדומה לעיצוב זה- אינני יודעת אם שאלה זו רלוונטית שכן אין בידיי את כל עובדות המקרה. לעניין התשלום- הרי שהדבר תלוי בהסכם שנערך ביניכם, גם אם בעל פה- במידה והתשלום מותנה בקבלת העבודה המוגמרת ללא תלות בשאלת זכות היוצרים, הרי שככל הנראה עליך לשלם לה. במידה והתשלום הותנה בכך שהיוצרת מצהירה כי עבודתה הינה יצירה מקורית שלה אשר אינה חושפת את הקונה לתביעות קניין רוחני, הרי שהיא לא עמדה בתנאי זה. לפי דברייך נראה כי עניין זה לא נלקח בחשבון, אולם אין זה בהכרח אומר כי אין לשלם לה. יש לבחון את נסיבות ההתקשרות ולשם כך אני ממליצה כי תפנה לייעוץ משפטי על מנת שלא להיחשף לתביעת תשלום. בהצלחה. * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.