שימוש חברה בצילום פרטי לצורך שיווק ללא מתן רשות
מיכל שלום. שאלתי אותך שאלה זו בעבר אולם בזמנו עדיין לא היו כל הפרטים, עתה כשהמקרה נגמר אשמח לדעת אם יש לי מה להתקדם בנושא. אלו פרטי המקרה: צילמתי בעזרת רחפן פרטי שברשותי סרטון של יישוב מגורים, והעלתי ליוטיוב. חברת השיווק שמשווקת באותו יישוב הורידה את הסרטון מהיוטיוב(מן הסתם בעזרת תוכנת הורדת סרטונים מהיוטיוב), והעלתה אותו מחדש לדף הפייסבוק שלה(העלתה מהמחשב האישי, לא פירסמה לינק) תחת הכיתוב "הוצאנו רחפן מהקופסה והטסנו אותו... בואו". על הפוסט הזה הגבתי להם בציניות "הנחה על הבית לא קיבלתי, חשבתי לפחות קרדיט אקבל". כשראו הודעה זו הם הורדו את הסרטון והעלו אותו מחדש הפעם עם לינק ליוטיוב, אולם עדיין תחת הכיתוב שהזכרתי, שמנכס להם את הקרדיט(ובלי שום אזכור אליי כמובן). לאחר שראיתי זאת ביקשתי מהם מפורשות להוריד את הסרטון שלי מהדף שלהם לאלתר, הם התעלמו מהבקשה. לבסוף לאחר שיחה למנכ"ל החברה הסרטון ירד, אחרי שבוע וחצי שהיה בדף שלהם. לפי איך שהבנתי מקצת קריאה באינטרנט הם ביצעו הפרה ביום הראשון שהורידו את הסרטון באופן פיראטי(ואולי גם בשאר הזמן שפירסמו לינק עלאף בקשה מפורשת שלי שלא ישתמשו בסרטון הנ"ל), והפרה נוספת במשך כל השבוע וחצי כשלא נתנו לי קרדיט(ולמעשה נתנו בכלל קרדיט לעצמם). השאלה שלי היא האם יש לי מה ללכת לתביעה? האם זהו קייס לבוא איתו אליכם? אציין שהחברה הזו משקיעה סכומי עתק בפרסומים מדי שבוע, ומכעיס מאוד שהם משתמשים כך ביצירה של מישהו אחר שצריך לרדוף אחריהם, ולרגע אחד הם לא חושבים לבקש רשות\לתת קרדיט גם אחרי שהם מוזהרים בנושא. תודה רבה!
אלעד שלום, אכן לפי סיפורך עולה כי הפרו את זכויותיך, הן בעת יצירת העתק ללא רשות, הן בעת העלאת יצירתך לפייסבוק והעמדתה לרשות הרבים ללא רשות, וכל זאת ללא מתן קרדיט ראוי המהווה הפרה של זכותך המוסרית. על פי חוק זכות יוצרים כל הפרה שכזו יכולה לזכות את בעל הזכויות בפיצויים ללא הוכחת נזק בסכום שלא יעלה על 100,000 שקלים חדשים. אני ממליצה לך לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי יחד עם כל ההוכחות שיש בידך על מנת להעריך את סיכויי תביעתך. בהצלחה, מיכל * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.