מורן

רכישת משק חקלאי

שלום אנחנו רוכשים משק חקלאי הגשנו בקשה להתקבל כחברים באגודה האגודה לא קיבלה אותנו כחברים אך מוכנה לאשר את העסקה ולחתום על הטפסים מה עלינו לעשות? לפי מה שהבנתי אם לא נתקבל כחברים באגודה יהייה לנו בעיה לנהל את המשק החקלאי תודה

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! רכישת משק חקלאי במושב איננה רק צעד רכושי-כספי, אלא הרבה יותר מכך: התיישבות-השתכנות במשק במושב דורשת, בין היתר, גם השתלבות חברתית של בני-המשפחה, אשר במושב היא חשובה - ללא השוואה להשתכנות ביישוב עירוני. סירוב מצד האגודה לאשר חברות לרוכשי-משק, כמתואר בשאלה, מעורר תמיהה, ומצריךבדיקה יסודית וזהירה – בעזרת עו"ד, החייב/ת ללוות עיסקה כזו כבר משלבי בדיקתה. בין היתר, יש לבדוק אפשרות של דיון ( או דיון חוזר ) באסיפה הכללית של חברי-האגודה החקלאית במושב, וכן – את שאלת נכונותו של בנק לתת הלוואה כנגד מישכון הזכויות במשק, למרות העדר חברות.... מכל מקום: אם אין למשפחה כאן עניין מיוחד להתיישב דווקא במושב המדובר – מדוע לא להתעניין ברכישת משק במושב אחר!?

מורן

עו"ד מרדכי תודה על תשובתך הבעיה שהמשק כבר נרכש (זה היה משק שהיה בכינוס נכסים וזכינו במכרז האם האגודה חייבת לנמק לנו את הסיבה לאי קבלה לחברות? ומה המשמעויות של אי קבלת החברות שלנו לאגודה? הרי האגודה מוכנה שהזכויות יועברו אלינו. תודה

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! רכישת משק חקלאי במושב מצריכה ליווי של עו"ד, גם כאשר הרכישה היא מכונס-נכסים או ממנהל-עיזבון, ועל-אף שתפקידו-מינויו של זה מחייב אותו בהגינות ובגילוי נאות כלפי כל קונה מיועד, בכל מקרה, וגם במסגרת מיכרז. במצב המתואר כעת בשאלת-ההמשך, ניתן לפנות תחילה אל כונס-הנכסים לבירור ראשוני, תוך ניסיון לגייסו למאמצים להשלמה המתבקשת של מעמד וזכויות הנובעים מחברות באגודת-המושב. אגב: אם מדובר בכינוס-נכסים למימוש משכנתא לטובת בנק – אמור היה הבנק להבטיח התנהלות נאותה מצד האגודה בשלב המימוש, ע"י החתמתה על מסמך אישור והתחייבות מקובל. ככלל, ובמיוחד בהעדר תשובה מספקת מצד כונס-הנכסים ומצד האגודה, מוצע לקונה לשכור עו"ד, לפחות כעת - לבדיקה עובדתית ומשפטית, ולסיוע משפטי לפי תוצאות הבדיקה. משקל מיוחד יהיה כאן לשאלה הכפולה: האם לאגודה סיבה סבירה לסירובה הנוכחי, והאם היא מודעת לבעייתיות שלה כאגודה ( גם מבחינת יצירת תקדים לא-רצוי במושב ), עקב הפיצול בין זכויות במשק לבין חברות במסגרתה?