חן

רכישת "חצי" נכס בישוב קהיתי

שלום רב, 1. אנחנו עומדים בפני רכישת נכס בישוב קהילתי בצפון. מדובר בנכס אחד גדול שחולק לשני נכסים (יצרו בית דו משפחתי) ע"י בעליו. אנחנו עתידים לקנות רק חלק אחד מהבית שחולק. האם זה אפשרי? בטאבו הבית מופיע כשייך לקק"ל. בעל הבית טוען שעשה פרצלציה אך מנהל הקהילה לא יודע על כך דבר. 2. בהנחה שנעשתה פרצלציה. האם אני אוכל לרשום הבית בטאבו? מה העלויות הכרוכות בכך? (האם צריך לשלם היטל השבחה?) תודה רבה

מרדכי שחם, עו"ד מנהל-הפורום

שם שלום רב, ושנה טובה! גם מי שרוכש דירה או בית, כאשר בשם המוכר רשומה בעלות מלאה בטאבו ( מירשם המקרקעין הרשמי של המדינה ) – חייב להסתייע בעו"ד, הן לבדיקת מצב הזכויות בנכס המיועד לרכישה, הן לבחינת השלכות המיסוי ויתר התשלומים הכרוכים בעיסקה, הן לניהול משא-ומתן מול המוכר לגיבוש חוזה ותנאיו בשילוב הסדרת ביטחונות הכרחית, והן בליווי מעמד חתימת החוזה ומסמכי-הלוואי של העיסקה, וכמובן – לליווי ולפעולה בשלב ביצוע החוזה. קל-וחומר, מתחייבת שכירת עו"ד, כבר מתחילה ולשלב הבדיקה, ע"י מי שעומד לרכוש נכס-מקרקעין שאינו רשום בטאבו בבעלות המוכר, מה גם במקרה מורכב ומעורר שאלות כמתואר בשאלה הנוכחית. יש להניח, כי המדובר ביחידת-מגורים בעלת יתרונות, מבחינת הרוכש, אך כמובן – יש להיזהר מקיומם של חסרונות, לרבות חסרון המביא למניעה או לחוסר-כדאיות, בבחינת העיסקה הנבדקת; בדיקה כזו חייבת להיעשות באופן מקצועי ע"י עו"ד! המקרה המדובר נראה "מעניין", הן במובן השלילי של המונח והן במובנו החיובי, ועו"ד שיבחן את המצב והאפשרויות יתן את מלוא התשובות - לא רק לשאלות החלקיות שהועלו כאן. עם זאת, יש לסכם מראש עם עוה"ד, במה יסתכם שכר הבדיקה והייעוץ, למקרה של העדר התקשרות לרכישה; כך גם לגבי שכר הטיפול בכל הכרוך בעיסקה ובביצועה, במקרה של רכישה. גם אם המקרה נראה מורכב ובלתי-שגרתי – אין להתייאש מאיתור פתרונות לאתגר המשפטי.