רות פרידמן

מיסים

שלום, לפני שלוש שנים עברנו לישוב בגוש טלמונים וגרנו בקרוואן שבו שלמנו מיסים והכל. ההורים של בעלי גרים בישוב ובסוף שנה תכננו לטוס ועברנו אליהם בשביל להניח את החפצים שלנו. אחרי חודשים אבא של בעלי נפטר וגילו סרטן לאמא שלו והתוכנית שלנו לטוס התבטלה. בעלי באותו זמן עבד במבואות יריחו וגרנו חצי שם חצי בבית של אמא שלו במשך שנה. בסוף שנה נולדה לנו תינוקת ומצאנו את עצמנו יותר בבית של חמותי בכל הזמן הזה הם דורשים ממנו לשלם מיסים גם על הזמן שלא גרנו כאן מאז שהפסקנו להשכיר ביקשנו למחוק אותנו מהרשימה פנינו אליהם מספר רב של פעמים. עכשו החליפו מזכירות וקבעו איתנו פגישה בה "ויתרו" לנו על השנה שלא גרנו פה בתנאי שנשלם את השאר. אנחנו טעונים שאנחנו אורחים של חמותי והיא משלמת את כל המיסים שכוללים בין היתר מיסי אמנה פר בית שלנו אין פה עוד בית ודברים דומים. אני רשומה בת.ז כגרה בכלל בירושלים ובעלי רשום מילדות כתושב הישוב. האם יש להם עילה משפטית לתבוע אותנו לשלם מיסים על להתארח אצל אמא שלו?? תודה רבה רות פרידמן

מרדכי שחם, עו"ד מנהל-הפורום

שלום רב! לא ברור מנתוני השאלה, אילו "מיסים" נדרשים עדיין לתשלום בגין המגורים ביישוב – האם ארנונה מוניציפאלית לפי דין, או תשלומים לפי "אמנה" או הסכם אחר ( אשר ספק אם המשפחה-השואלת הינה צד להם )? יש להניח, כי מדובר לפחות בתשלום-השתתפות בגין שירותים הניתנים למי שמתגורר ביישוב מגורים-של-ממש, להבדיל משהות זמנית קצרה במעמד של אורחים – מגורים בתקופה לא קצרה אינם הופכים ל"אירוח", מבחינה יישובית, רק משום שהתאפשרו ללא תשלום לבעלי-הבית. מוצע לפנות אל נציג מתאים של הגורם הדורש את התשלום, לבקש הבהרות ופירוט, ולהציג את מערכת הנסיבות המצערת והמורכבת – כדי לקבל פטור מלא, או הפחתה ראויה, או לפחות הסבר מפורט בכתב, הן לגבי בסיס החיוב והן לגבי שיעורו. גישתה של המזכירות החדשה נותנת יסוד לתקווה, כי תהיה התייחסות עניינית לפנייה כמוצע, ולפחות למתן פירוט בכתב של הדרישה – פירוט שהצגתו בכתב מתחייבת כתנאי להליכי תביעה או גבייה, גם מצד מי שהסכום הנדרש מגיע לו, כולו או חלקו, בין על-פי דין ( כפרשנותו הנכונה ) ובין מכוח הסכם ( לרבות "אמנה" ) שיש בו כדי לחייב את הנדרשים לתשלום. ככל שהדרישה תיוחס למיסים מוניציפאליים – יש מקום לפנייה למועצה האזורית, לבדיקה בשיתופה, ולהתערבותה לפי תוצאות הבדיקה.