שגב

גביית מס חבר מתושב שאינו חבר אגודה

שלום, אנו גרים ביישוב קהילתי בשומרון שקיימת בו גם אגודה שיתופית. ישנם ביישוב משפחות שאינן חברות באגודה. לאחרונה התקיימו בחירות האם לצרף את היישוב לחברות באגודה השיתופית של "אמנה", שהיא אגודה התיישבותית מאגדת של אגודות באיזור שומרון ובנימין. הבחירות התקיימו בקלפי, אך זכות ההצבעה ניתנה רק לחברי האגודה ולא לכלל התושבים. האם הצבעה זו חוקית? האם ניתן לחייב גם את התושבים שלא חברים באגודה לשלם מס חברות נוסף לאמנה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! החברות ב"אגודה שיתופית מרכזית" הינה של האגודות-החברות ; כאן – האגודות היישוביות. יש להניח, כי גם ההצבעה הנזכרת בשאלה, היתה על הצטרפות של אגודת-היישוב עצמה ( להבדיל מחבריה ). דמי-חבר לאגודה המרכזית חלים על אגודות-היישוב, והם מהווים חלק מהוצאותיה של כל אגודה-חברה; מי שנושא בהוצאות אגודה-חברה כזו הם חברי אגודת-היישוב. כפי שגם היה קודם להצבעה המדוברת, באגודת-היישוב נתונות זכויות-ההצבעה לחברי-האגודה בלבד, וכך נעשה – ככל העולה מהשאלה – גם לגבי שאלת ההצטרפות של אגודת-היישוב כחברה ב"אמנה". ברם, בצד זכויות החברים באגודת-היישוב, חלות עליהם גם חובות, ובהן חובת תשלום הוצאות-האגודה לקיומה ולניהולה, לרבות הוצאותיה בתשלום דמי-חבר לאגודה המרכזית. עם זאת, יש להניח כי פעילות ופעולות של "אמנה" כאגודה מרכזית וכתנועת התיישבות – מסייעות ותסייענה לכלל תושבי היישוב, ולא רק לאלה החברים באגודת-היישוב. מכאן עשויה לנבוע פנייה לכלל התושבים, להשתתף בדמי-החבר ל"אמנה", מה גם שבחלוקה רחבת-משתתפים אמור להתקבל סכום-השתתפות צנוע, יחסית. במקרה כזה, מוצע לבחון, בנוסף, מה נהוג ביישובים אחרים באזור, לגבי תושבים שאינם חברי-אגודה, ומה יכולה לסייע ולתרום לבירור -אגודת "אמנה" עצמה.

גיא

מחייבים אותי ללא זכויות בחזרה