עודד

חיוב יורשי דירות בדמי טיפול בדירה

בקיבוצי עומד תהליך שיוך דירות לפני סיום . במסגרת התהליך פירסמה ההנהלה החלטה לפיה ינוכו 10% מתקבולי השכרת הדירות שבבעלות יורשי דירות בקיבוץ (גם אם אינם חברי קיבוץ) ויועברו לקיבוץ. יצוין כי כל עלויות ההחזקה על הדירות חלות ממילא על יורשי הדירות שהם הבעלים החוקיים של הדירה ולא הקיבוץ. שאלה : האם ההחלטה חוקית

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! כהערת רקע יש להזכיר, כי מבני-מגורים בקיבוץ מיועדים להתיישבות, ולא להשקעה. לפיכך, גם אם הקיבוץ נאלץ להשלים עם זכויות יורשים ביחידת-מגורים, בתקופה בה איש מהם אינו מוכן להתגורר בה בעצמו – אין לשלול מעיקרא את זכותו של הקיבוץ להתנות הסכמה-להשכרה בגביית תשלום סביר בהקשרה; 10% מדמי-השכירות הינו שיעור העשוי להימצא סביר, בהקשר זה. על-פי הנהוג בהסכמי-השכרה, בכלל, מחוייב השוכר לא רק בדמי-שכירות, אלא בנפרד ובנוסף - גם בהוצאות הכרוכות בהחזקה ובשימוש בנכס ( לרבות תשלומי ארנונה, חשמל, מים וגז ), ולעתים אף תוך חיוב בהסדרת ביטוח-מבנה וביטוח צד שלישי, לגבי הנכס המושכר. יש להניח, כי דרישת הקיבוץ הינה רק לגבי דמי-השכירות שמשלם השוכר, ומי שהשכיר את הנכס בתמורה הכוללת תשלומי ארנונה ותחזוקה, למשל, יוכל לפנות אל הקיבוץ להבהרה ולהפחתה מתאימה. מכיוון שמדובר מצד הקיבוץ בצעד החורג מהניהול הרגיל של ענייניו – מומלץ כי הנושא יועלה לדיון ולהחלטה בפני האסיפה הכללית, בין ביוזמת הנהלת הקיבוץ ובין לבקשת המשכירים. בכל מקרה, יש מקום לבחינת ההחלטה המדוברת, על רקע נוהגו של הקיבוץ בנושא השכרת יחידות-מגורים, ואם אין גבייה דומה של תשלום לגבי השכרות אחרות שהקיבוץ מסכים להן – עליו להצדיק את האבחנה לגבי המקרה האמור בשאלה.