תמרה

פנסיית שארים ליתום צה"ל

שלום רב, רציתי לדעת האם על פי החוק הייתי צריכה לחסוך בצד את כספי פנסיית השארים של ילדי הקטין, עבורו? הכסף נכנס אלי לחשבון, אבל היה רשום על שמו. האם על פי חוק, הוא רשאי לדרוש ממני כספים אלו,היום כשהוא בגיר. תודה רבה!

עו"ד אבנר בן חיון

בעקרון, אדם חוסך בקרן פנסיה למטרת פנסית זקנה וכן למטרת תשלום במקרה של אבדן כושר עבודה (נכות) ובמקרה של פטירה. במקרה האחרון משלמת קרן הפנסיה - פנסית שאירים. פנסית השאירים משולמת למי שמוגדר בתקנון הקרן כשאיר של המנוח. בעקרון שאירי המנוח הם: בת הזוג של המנוח / ילדי המנוח שגילן נמוך מ-21 בעת הפטירה (בכללות ישנן אפשרויות נוספות להורה נתמך/ יתום בגיר- הגדרות ספיציפיות ויחודיות אשר חלות במקרה שבו נבחר מסלול ביטוחי יעודי לכך) פנסית השאירים נועדה, על פי תכליתה, ל'הכנס' בנעלי הכנסת המנוח שנפטר (ביחס מסויים על פי היקף הכיסוי הביטוחי שנבחר במסלול הפנסיה שבחר המנוח). ומטרתה להחליף את הכנסת המנוח במשק הבית המשותף. שכן, בחיי המנוח הכנסת המנוח הצטרפה להכנסת משק הבית (בכללות הכנסת שני ההורים - ככל ששניהם עבדו) הכנסה ששימשה להוצאות משק הבית. עתה בפטירתו, נגדעה הכנסה זו, ופנסית השאירים נועדה לתחלף אותה להכנסת משק הבית. פנסית השאירים מחולקת באופן שהיא יכולה לעלות בכל מקרה על 100% מהמשכורת הקובעת של המנוח. כל שלדוגמא, במסלול הכללי ברוב המקרים, האלמנה זכאית לפנסית שאירים של 60% מהמשכורת הקובעת וכל יתום (יתום הוא כאמור ילד עד לגיל 21) ל-20% ולא יותר מ-100%. כך למשל אם יש 5 יתומים בכל מקרה כלל היתומים לא יקבלו יותר מ-40%. כמו כן, בהגיע כל יתום לגיל 21 תפסק זכאותו לפנסית שאירים וזאת משום שקיימת הנחה מובנית-סוציאלית שבגיל 21 כבר היתום יוצא מסל ההוצאות של משק הבית והוא יכול לכלכל את עצמו בכוחות עצמו. כל האמור, הינו הבסיס לתשלום פנסית שאירים. פנסית שאירים ליתום היא לא תכנית חסכון לילד אלא נועד לתחלף את הכנסת המנוח למשק הבית המשותף. פנסית השאירים משולמת לאפוטרופוס של הילד, שהוא ברוב המקרים - האפוטרופוס הטבעי- ההורה של הילד ובכל קרה מחויב האפוטרופוס של הילד בחובות משפטיות כלפי הילד ובכלל זה גם בשימוש בפנסית השאירים של היתום לטובתו. ככל שנדרש וקיימות נסיבות ספיציפיות מומלץ לקבל ייעוץ משפטי פרטני על בסיס פרטי המקרה

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קופות גמל ופנסיה