קטיה

שכנים חדשים יושבים בחצר הצמודה לדירה שמתחת לחלון שלי ומרעישים

שכנים חדשים בקומת קרקע בבית משותף כל ערב יושבים בחצר שצמוד לדירה אך לא חצר פרטי ממש מתחת לחלונות שלי. הם יושבים ונהנים בשעות מותרות לפי החוק, יש לי תינוק אני הולכת לישון יחסית מוקדם והרעש מאות מפריע. אני לא יכולה לפתוח חלון בגלל הרעש וגם בגלל עשן מסיגריות שעולה אליי לדירה. האם יש פטרון לבעיה שלי?

item.Author מנהל הפורום עו"ד ונוטריון דניאל רותם

שלום קטיה, לצערי, אין לי פיתרון חוקי חד וחלק שישים קץ למטרד הרעש ועשן הסיגריות מהם את סובלת. למגורים בעיר בבית משותף רווי שכנים יש גם חסרונות אשר אנו נאלצים להשלים עמם. אין איסור חוקי לעשן בחצר או אפילו בשטח ציבורי פתוח כמו מדרכות או פארקים. בשנת 1961 נחקק החוק למניעת מפגעים שהתייחס, בין היתר, למניעת רעש וריחות בסעיפים 2 ו-3 של החוק. להלן ציטוט של הסעיפים:- מניעת רעש 2. לא יגרום אדם לרעש חזק או בלתי סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים. מניעת ריח 3. לא יגרום אדם לריח חזק או בלתי סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים. בסעיף 5 קבע המחוקק כי השר לאיכות הסביבה יתקין תקנות לביצוע הוראות הסעיפים הנ"ל. "כללי ביצוע 5. השר יתקין, בתקנות, כללים לביצוע סעיפים 2 ו-3, ובין השאר רשאי הוא לקבוע מה הם רעש או ריח חזקים או בלתי סבירים." לאחר שחלפו 30 שנים מאז חקיקת החוק הנ"ל, בשנת 1991 קבעה השרה להגנת הסביבה- אורה נמיר תקנות למניעת רעש וריחות. התקנות מתייחסות לרעש בלתי סביר הנוצר ע"י מכשירים שונים כגון:- מזגנים, כלי נגינה וכלי עבודה ואפילו לעש שמקורו בבעלי חיים. ברם, קיים קושי רב לאכוף את הוראות התקנות כאשר מדובר ברעש לא קבוע ולא מתמשך. אני סבור כי הפיתרון היעיל והמהיר הוא הידברות עם שכניך במסגרת יחסי השכנות. נסי לבקש משכניך להתחשב בצרכיך ורגישותך לרעש ולריח הסיגריות והציעי לשכניך להעתיק את מקום התכנסותם בחצר למקום אחר מרוחק יותר מחלון דירתך.