דיאנה

נשיאה בתשלום הוצאות שנגרמו לדירות שמתחתיי בעקבות פיצוץ צנרת בביתי

שלום רב, לפני כשלושה שבועות היתה לנו נזילה באריחי אמבטיה עקב פיצוץ צינור. שרברב של חב' האינסטלציה (מטעם ביטוח המשכנא שלנו) הגיע ופתר לנו את התקלה והעניין הסתיים מבחינתנו. אנו מתגוררים בקומה השלישית של הבניין. בעלי הדירה של הקומה השנייה פנו אלינו לפני כשבוע - הם תושבי חוץ ודירתם היתה ריקה מזה כשלושה חודשים - בדרישה שנתקן קילופים בקיר ובתקרת האמבטיה שלהם וכן משקוף דלת שנפגע כתוצאה מפיצוץ הצינור שלנו. כמו כן הם דורשים שנתקן גם נזקים שנגרמו להם גם בדירה שבבעלותם בקומה הראשונה-דירה בה מתגוררים שוכרים שלהם. שאלתי האם אני צריכה לשאת בתיקון הנזק הזה - מאחר שהם לא היו בארץ לא הייתי מודעת כלל שיש לי בעיית צנרת ואף השוכרים שלהם בדירה שבקומה הראשונה לא פנו אליי כי חשבו שהבעייה היא מהקומה השנייה. ברגע שהבחנתי בנזילה אצלי בבית פעלתי לתיקון מיידי. האם אני צריכה לשאת בכל ההוצאות שנגרמו לדירתם שבקומה ב' ולדירה שבבעלותם בקומה א'? הרי אם דירתם שבקומה השנייה היתה מאוכלסת הייתי יודעת על כך מבעוד מועד, בטרם נגרם נזק די רציני שכזה. אציין גם שאין לי ביטוח צד ג' בתודה דיאנה

item.Author מנהל הפורום עו"ד ונוטריון דניאל רותם

שלום דיאנה, שאלתך היא שאלה מתחום דיני הנזיקין. עקרונית את חייבת לשאת בעלויות תיקון כל נזק שמקורו בדירתך. מצד שני, אחד העקרונות בדיני הנזיקין הוא כי התובע חייב לעשות את כל אשר ביכולתו להקטין את נזקיו. אם התובע לא מילא את חובתו להקטין את נזקיו, הוא יישא בתוצאות אי מילוי חובה זו. כלומר, עליכם לשאת בהוצאות תיקון נזקי המים שחילחלו מדירתכם לדירות שמתחת לדירתכם. אולם, אתם תהיו פטורים מלשאת בעלות תיקון נזקים שנגרמו עקב האיחור במתן ההודעה על גילוי הנזקים בדירות השכנים. אינני מכיר את "השטח" ולכן לא אוכל לחוות את דעתי אם שכניך יכלו להקטין את נזקיהם אם הם היו פונים אליך מייד לאחר גילוי הנזקים. מניסיוני כבעל דירה אני יודע כי בדרך כלל יש להמתין זמן מה לאחר שמתגלית נזילה או רטיבות בתקרה כדי לבחון את היקפה ותוצאותיה וכדי שהקירות הרטובים יתייבשו. אינני בטוח כי ביטוח המבנה שיש לכם אכן אינו מכסה נזקים לצד ג'. אני ממליץ לך לדרוש מסוכנות הביטוח של הבנק למשכנתאות העתק של הפוליסה ולקרוא אותה או להתייעץ עם עו"ד. בכל מקרה, כדאי שתודיעו בכתב לסוכנות הביטוח על הנזק שנגרם לדירות שכניכם כתוצאה מ"פיצוץ" הצנרת בדירתכם ודירשו מחברת הביטוח לשאת בהוצאות התיקונים. אם אמנם הביטוח שלכם אינו כולל ביטוח לנזקי צד ג', רצוי שתנצלו את זכותכם לבטח את דירתכם בחברת ביטוח אחרת שכן פוליסה סטנדרטית של ביטוח מבנה כוללת, למיטב ידיעתי, גם ביטוח לנזקי צד ג' עקב נזילות או רטיבות שמקורן בדירתך.