מנהל הפורום רונן גדות - עורך דין ונוטריון
צוואה מאם סיעודית לבנה.
ברשות אימי המבוגרת חשבון בנק ואנו רוצים לערוך צוואה ע"י נוטריון כך שאני ארש אותה עפ"י רצונה באריכות ימים ( יש לי עוד אחים). אימי במצב סיעודי אך צלולה לגמרי. מכיוון שמדובר בצואה שאיננה מורכבת עם חשבון אחד ויורש אחד האם אוכל להסתפק בנוטריון או שעדיף לערב עורך דין ? הבנתי כי עקב גילה המתקדם ממומלץ לקבל איבחון של פסיכוגריאטר בכדי למנוע ערעורים בעתיד- האם עלי להציג את חוות הדעת של הרופא לנוטריון או שעלי לשמור אותה אצלי לעת הצורך ?- תודה.

ראשית - בישראל כל נוטריון הוא קודם כל עו"ד. שנית - רעיון מצויין לקבל חוות דעת מרופא (גריאטר או פסיכיאטר) לגבי צלילות דעתה של המצווה. שים לב שחוק הנוטריונים מחייב שהצוואה תחתם ביום בו ניתנה חווות הדעת הרפואית לגבי מצבה של המצווה. יש טופס מתאים המכונה "תעודת רופא" לפי תקנה 4(ה) לתקנות הנוטריונים. הנוטריון חייב לשמור אצלו את המסמך המקורי. אפשר לבקש מהרפא שיערוך את המסמך ב-2 עותקים.
תודה רבה על התשובה. עורך הדין שפניתי אליו טען שאיננו מסכים שאני אנסח את הצוואה למרות שהיא מאוד פשוטה. הוא מבקש לנסח בעצמו ואז להזמין נוטריון שיגיע אלינו הבייתה יחד איתו כך ש"ננעל" את הנושא באופן הרמטי. מצד שני אני מבין כי לנוטיריון יש סמכות שיפוטית לגבי צוואת כך שאין צורך גם בעורך הדין- האם אוכל להסתפק בניסוח עצמי ( למדתי את הנושא באינטרנט ), ובנוטריון בלבד או שיש בכך חסרונות ועדיף לא לחסוך בעליות ?- תודה.

צודק עורך הדין אליו פנית. אם תשתתף בעריכת הצוואה ועל אחת כמה וכמה אם אתה תנסח את הצוואה יהיה זה מצב מובהק של מעורבות בעריכת הצוואה. במצב כזה החוק מורה שיש לבטל כל הוראה בצוואה לטובתך. כלומר אתה לא תירש דבר ולמעשה מי שיירש יהיו יורשיה האחרים (לפי דין) של אמך.
שאלות נפוצות:
יחיאל שייביץ
יהודית
שחר בן-דוד