מנהל הפורום רונן גדות - עורך דין ונוטריון
הזמנת מומחה כשברקע סיכסוך משפחתי
שלום, המשפחה נמצאת בסכסוך כבר הרבה שנים. לאחי יש משפחה ואני ערירית. אימי מטפלת באבי , קשיש סיעודי ומסרבת לקבל סיוע ממני. בשנים האחרונות אחי ואימי עשו יד אחת נגדי ומפעילים לחץ על אבי בנושאי צוואה לטובתם. במקביל, הם מסתירים ממני את מצבו הבריאותי ומחבלים ביחסים שלי איתו. באופן מפתיע, הם הודיעו לי השבוע שעליי להגיע לבית הוריי לפגוש גריאטר שיבחן את הגורמים שמטפלים באבי ואת בני המשפחה. הסתבר לי כי מדובר בגריאטר שהזמינו באופן פרטי ובסמכותו להנפיק חוות דעת רפואית להערכת מצב תפקודי וקוגניטיבי, לספק המלצות למינוי אפוטרופוס ו/או כשירות ולחתום על מסמכים רשמיים (כפסיכוגריאטר) המשמשים כבסיס להחלטות של בתי משפט. איני יודעת מה הם מתכננים ומדוע טרחו להזמין אותי מאחר ואינם נוהגים ממילא לשתף אותי. במה מדובר וכיצד מומלץ לנהוג? תודה מראש, ניבר

שלום רב (1) ראשית –מאחר שאיני ידע לשם מה "האירוע החגיגי", הרי שכל הנכתב הוא עקרוני בלבד ואינו בהכרח תשובה נכונה לשאלה. (2) במצב בו יש ניתוק משפחתי, או חשש לניתוק כזה, מומלץ להגיע לכל מקום אליו מוזמנים, כדי לשמור על קשר. אפשר ומותר להקליט כל פגישה כזאת . כמוב לדאוג לגיבוי כל הקלטה. בפגישה כזאת בנוכחות הרופא, יש לברר את זהות הרופא, שמו המלא, נסיונו הקודם . מומלץ לשאול אותו (את הרופא) לשם מה הוא הגיע – שהרופא יענה. (3) בדיקות של פסיכוגריאטר הן בדיקות שמתבקשות לפני שאדם מתבקש לחתום על מסמכים או לעשות פעולות משפטיות מהותיות מסוג של כתיבת צוואה, או חתימת יפוי כח מתמשך, או מתן יפוי כח. כמו כן נהוגות בדיקות כאלו במצבים בהם מתבקשת הפעלה של ביטוח סיעודי או הגדלת ניקוד במסגרת של קצבת סעוד המשולמת על ידי הביטוח הלאומי. ככל שיש יותר נקודות גדלה קצבת הסיעוד שמשלם הביטוח הלאומי מאפשרת למשל מימון העסקת עובד זר בבית לצרכי סעוד. (4) כדאי מאוד להשתדל לקבל מידע רפואי עדכני. אפשר גם לבקש מהרופא שיעביר גם אליך אחר כך העתק מחוות דעתו (אם כי אין חובה עליו לעשות זאת). (5) יעוץ פרטני מותאם אוכל לתת במסגרת פרטית לאחר בירור של עובדות הענין המסוים. שבת שלום.
שאלות נפוצות:
יחיאל שייביץ
יהודית
שחר בן-דוד