מנהלי הפורום

רונן גדות - עורך דין ונוטריון
רונן גדות הוא עורך דין ונוטריון בגבעתיים, בוגר הפקולטה למשפטים (LL.B) של אוניברסיטת תל אביב. משרדו של עו"ד גדות מספק מגוון שירותים משפטיים בתחום המשפט האזרחי, כולל ייעוץ משפטי כללי ומתן שירותי נוטריון. בשל נסיונו עו"ד גדות מטפל בנושאי ירושה במשולב עם הבעיות הנובעות בכך – בעיקר נושא הזכויות במקרקעין העוברות בירושה. הטיפול בנושא הירושות הוא מקיף: הכנת צוואות לטובת יורשים והתמודדות עם תוצאות של ירושה מכח צוואה או ללא צוואה לאחר פטירת המוריש.
בטול צוואה בגין השפעה בלתי הוגנת
כשלשה חודשים לפני פטירתה של אימי, היא ביקשה לשנות את צוואתה. היא פנתה לעו"ד שלה, וכשזה הגיע ורשם פרוטוקול, קיבלה אימי מאחותי והנכד טלפונים בה איימו עליה שתזהר וכי ינתקו עימה את הקשר אם תעשה שינוי, כל זאת בנוכחות העורך דין - המוכן להעיד על כך. לאחר מכן התבצרו בביתה במשך 5 ימים ומנעו חתימתה. יש עוד המון פרטים לסיפור העצוב - אך על מנת לקצר אומר שבשורה התחתונה לא חתמה על צוואה חדשה ולבסוף נפטרה לאחר שלשה חודשים. אני מעוניין להביא לביטול הצוואה הנוכחית בשל השפעה בלתי הוגנת. שאלתי, האם זה אפשרי והאם ביטול הצוואה יוביל לחלוקה לפי מצב בו אין צוואה, או לקיום צוואה קודמת, שהינה די דומה לנוכחית מבחינת הזכויות של אחותי? תודה מראש.

אם העובדות הן כמתואר אכן יש כאן עילת התנגדות לצוואה. אולם, השאלה היא האם כשנערכה הצוואה הקודמתת היא נעשתה תחת השפעה בלתי הוגנת? כאשר צוואה אינה מקויימת לחלוטין, יש לבדוק האם יש צוואה קודמת. אם כן - היא תקוים, אלא אם אותה עילה קיימת גם לגבי הצוואה הקודמת.
תודה רבה רונן על התגובה המהירה. העובדות לצערי הן אכן כמתואר. כאמור, העדות על השפעה בלתי הוגנת, דהיינו האיומים, קראו במעמד שאימי רצתה לשנות הצוואה. זה קרה לפני שלשה חודשים. ואולם, הצוואה הקיימת נחתמה לפני כשנה וזאת שלפניה זמן רב יותר אחורה, ושניהם היו לטובת אחותי. אני מעוניין לטעון שלפי האיומים הקשים, ההשפעה הבלתי הוגנת שררה תמיד וכך לבקש לבטל צוואות קודמות. או האם יש לפעול בצורה אחרת לאור העובדות? תודה מראש.

המצב המתואר מאוד בעייתי. מי שטוען להשפעה בלתי הוגנת נושא בנטל משפטי כבד. כל ספק יפעל לטובת קיומה של צוואה. תקיפה של סדרת צוואות אינה ענין ברור ופשוט שאפשר לעמוד עליו במסגרת זאת. השאלה הראשונה היא האם יש עדים טובים ואמינים לאותן השפעות בלתי הוגנות שאתה מתאר ביחס לעשיית כל אחת מן הצוואות הקודמות. אם אין - יש בעיה וגם אם יש אין התוצאה המשפטית ברורה. בכל מקרה זה מחייב יעוץ מפורט שאין הפורום מקום מתאים לו. גם אם יינקט הליך משפטי יש לקחת בחשבון מאבק לא קל עלות לא קטנה ותוצאה שאינה ודאית.
תודה רבה רונן, מעריך את תשובתך.