יואב

שכירות של נכס לעסקים

ב5 שנים האחרונות שכרתי נכס למטרת הפעלת עסק. כל שנה חודש חוזה השכירות מול בעל הנכס. בסוף 2012 סוכם בעל פה שאני מעוניין לפנות את הנכס ושאני יחפש מישהו שיקנה ממני את העסק הפעיל. המשכתי בנכס בשנת 2013 ללא חתימה על חוזה חדש. במהלך השנה ניסיונותיי למכור את העסק עלו בשווא, ובסוף חודש יולי סיכמנו שאני סוגר את העסק ומשרד תיווך שבעל הנכס לקח ינסה להשכיר את המקום בעצמו. לקראת סוף חודש אוגוסט בעל הבית ראה שלא לוקחים את הנכס והציע לי לשלם סכום מופחת עבור האפסון של הציוד של העסק במקום. הצעתי לשלם את הארנונה של הנכס בתמורה (כמעט 2000 ש"ח בחודש שאותם שילמתי). כל הזמן הזה מפתחות הנכס היו בידי המתווך שהמשיך להראות את הנכס. בעל הבית אמר שסכום זה לא מספיק והוא רוצה עוד. בסוף חודש אוקטובר סיימתי לפנות את כל הציוד מהמקום לאחר שמכרתי אותו במחירים נמוכים והחזרתי את המפתחות לבעל הבית. במהלך חודשים אלו העברתי לבעל הבית סכום של 4500 ש"ח בעבור השימוש בנכס בחודשים שהעסק היה סגור, בנוסף לארנונה שאותה שילמתי. מעולם לא סיכמנו על גובה ה"סכום מופחת" שבו עליי לפצותו. כרגע בעל הבית לא מסכים להביא לי חשבונית על ה4500 ש"ח ששילמתי לו והוא פתאום דורש ממני שאני ישלם לו את כל גובה השכירות על כל שלושת החודשים (8190 ש"ח לחודש). זאת לאחר שאמרתי לו שאינני מסוגל לשלם לו יותר. הוא הגיב בזה שאמר שסיכמנו על שכירות מופחתת רק על חודש אוגוסט (דבר שלא קרה). ואחרי זה, זה השתנה לזה שהוא יביא לי חשבונית רק אחרי שאני ישלם לו את כל השכירות של אוגוסט. לסיכום כל הסיכומים שביננו היו בעל פה. בשנת 2013 לא היה חוזה שכירות חתום ביננו. מה אתם ממליצים לי לעשות כרגע? תודה רבה לכם.

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב ברגע שאין הסכם חתום ביניכם - כל אחד הבין אחרת, לפי מה שרשמת, ומכאן מקור הבעיות. אם העסק נסגר - אולי שווה לוותר על החשבונית תמורת אי תשלום הפרש השכירות כאמור. אם בעל העסק מתעקש - כדאי להגיע לפשרה ע"מ שלא יממש את הביטחונות שלו כנגדך. בכל מקרה - כל סיכום להעלאות על הכתב. בהצלחה,

יואב

תודה על התגובה. בעניין מימוש הבטחונות, חוזה השכירות ביננו נגמר בסוף 2012. האם בעל הנכס יכול לממש את הביטחונות ולפנות לערבים החתומים על חוזה השכירות אפילו שהוא לא בתוקף? תודה, יואב.

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב בעיקרון תלוי בניסוח של החוזה ביניכם. בפועל רבים מנסים - לכל היותר הם נדחים ע"י בית המשפט -בד"כ אחרי הליך ארוך וללא הוצאותגבוהות מצידם. בהצלחה,