ביום 4/12/2012 ועדת הכספים של הכנסת אישרה את תקנות הפיצויים בשל הנזקים שנגרמו לבעלי העסקים ולעובדים במבצע עמוד ענן. משרד האוצר הוציא הודעה לעיתונות, בה הוא שבח את כל העוסקים במלאכה, ובראשם את שר האוצר, שהזדרזו ומצאו פתרון מניח את הדעת בפרק זמן קצר.
פרק הזמן הקצר שעבר מרגע סיום המבצע ועד להתקנת התקנות, הוא אכן ראוי להערכה. עיון בתקנות שטרם פורסמו מראה, שהמדינה הפיקה את הלקחים המתבקשים מחלק מהתקלות שאפיינו את התקנות בעבר.
ומה עם העובדים?
אבל, בלהט המרוץ להביא את הבעיה לסיומה המהיר, שכח המחוקק לפתור את בעייתם האמיתית של העובדים. כך, למשל, נקבע כי מעביד שהעסק שלו נמצא באיזור שעד 40 קילומטר, יכול לבחור באחד משלושה מסלולי הפיצוי, שאחד מהם הוא מסלול הפיצוי של 132.5% משכרם של העובדים שלא באו לעבודה, בתנאים מסויימים. מעביד שכזה, כך נקבע, ישלם לעובדיו את המשכורת בגין ימי ההעדרות שלהם, ויקבל פיצוי שלמראית עין הוא גבוה יותר ממשכורתם של העובדים.
ואולם, בשום מקום לא נקבע בחקיקה שהמעביד חייב לשלם לאותם עובדים את שכרם.
מעביד נבון, יכול איפוא, לומר לעובדיו שהוא אינו משלם להם את שכרם בגין ימי ההיעדרות, ולבחור במסלול פיצוי אחר, מתוך שני המסלולים האחרים. מעביד כזה יקבל פיצוי על נזקיו, והעובדים שלא באו לעבודה – לא יקבלו פיצוי. מדובר במעשה לא הגון במיוחד, אך נכון למצב המשפטי העדכני הוא לגיטימי לחלוטין.
בשנת 2006 נפתרה הבעיה בחקיקת חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, שלפיו חוייב המעביד לשלם לעובדיו את משכורתם. הדבר לא נעשה במבצע זה, ומדובר בתקלה חמורה שתעלה לעובדים ביוקר.
יש להניח ולקוות, שקברניטי המשק ידעו לתת פתרון מהיר ללקונה שנוצרה כאן, כדי שלא תוחמץ מטרתן האמיתית של התקנות.
אבחנה בין ילד שהולך לגן לבין ילד בטיפול מטפלת
נקודה חשובה נוספת לגבי העובדים שילדיהם הקטנים לא הולכים למוסדות חינוך, אלא נמצאים בהשגחת מטפלת: מתקיני התקנות אשרו למעביד לקבל פיצוי בגין עובד שלא בא לעבודה משום שילדו הקטן לא הלך למוסד חינוך בגלל הוראת פיקוד העורף לסגור את מוסד הלימוד. הוראה זו לא חלה על מי שילדו הקטן מאוד היה אמור להיות אצל מטפלת. עובד שכזה לא יהא זכאי לפיצוי בגין ימי ההיעדרות שלו והמעביד שלו לא יקבל פיצוי בגין היעדרותו, אפילו אם ישלם לו את שכרו בגין ימי ההיעדרות.
*הכותב משמש יו"ר ועדת הערר של מס רכוש וקרן הפיצויים ומנהל את פורום מצב חירום ואת פורום ביטוח ורכוש בפורטל משפטי.
תקנות מבצע עמוד ענן תוקנו באופן חלקי/ דעה
תקנות או תקלות? יש לתת את הדעות על "חורים" שנוצרו בתקנות, שבגינם עובדים מסוימים עלולים שלא לקבל שכר

- כן0
- לא0
מידע משפטי נוסף שעשוי לעניין אותך
רוצים להתייעץ עם עורך דין?
עורכי דין בתחום
מאמרים נוספים

ביטקוין, מניות ואופציות – איך מחלקים נכסים דיגיטליים בגירושין?
מטבעות דיגיטליים כמו ביטקוין, מניות, אופציות ונכסים דיגיטליים אחרים שנרכשו במהלך הנישואין, נחשבים לרכוש משותף, ויתחלקו בגירושין בדומה לכל נכס אחר. את החלוקה ניתן לבצע בכמה דרכים, העברת מחצית מהנכסים ישירות לבן הזוג, מכירה וחלוקת הרווחים, או פיצוי כספי.

חלתה בסרטן, התביעה שלה נדחתה והפוליסה בוטלה - ואז התברר שחברת הביטוח טעתה
חברת הביטוח דחתה תביעת ביטוח מחלות קשות של אישה שחלתה בסרטן ואף ביטלה את הפוליסה בטענה לאי־גילוי רפואי. כיצד הצליח משרד שטרנברג עורכי דין להביא לשינוי ההחלטה, לקבלת מלוא הפיצוי הביטוחי ולהחזרת הפוליסה לתוקף? ומה חשוב לדעת על תקופת אכשרה, חובת גילוי וזכויות מבוטחים במקרה של דחיית תביעת ביטוח?

עשר דקות שיכולות להשפיע על שנים: כך מגיעים נכון לוועדה רפואית בביטוח הלאומי
לא די לומר שכואב, ולא תמיד מספיק להציג אבחנה. הוועדה הרפואית פועלת לפי מבחנים וסעיפי ליקוי, ובוחנת את חומרת המצב ואת השלכותיו. עו״ד אילנית גדקר אהרוני מסבירה מה באמת חשוב להכין, מה אסור להשמיט, ואילו טעויות עלולות ללוות את המבוטח זמן רב לאחר שהדיון הקצר הסתיים.


