שימוש באיור מהאינטרנט
שלום רב, ליצירת מיתוג לקהילה בה אני חבר אני רוצה לעצב סמל/לוגו. בחיפוש אינטרנטי, נתקלתי בתמונה שנראית לי (בחלקה) מתאימה מאד לבטא את הרעיון שלנו. מאחר וראיתי כיתוב שם החברה במרכז התמונה-נראה היה לי נכון לבקש הסכמתם לעשות שימוש בחלק מהתמונה ובצירוף סלוגן וכן איור נוסף. בפניה לחברה ששמה מופיע בתמונה נאמר לי כי היא רכשה "את היקף הלקוחות של החברה ולא את החברה כולה לכן אין לנו זכות לאשר דבר כזה"., וכן כי "החברה עצמה כבר לא קיימת אין לנו קשר עם הבעלים הקודמים". יודגש: אין לנו כל כוונה לעשות שימוש מסחרי ו/או רווחי, לא מוכרים מוצרים וכד'. מטרתנו היא למען קידום וחיזוק חברתי-חינוכי בקהילה. האם ניתן לעשות שימוש בחלק מהאיור בכל זאת? תודה מראש.
שלום, מדובר בשאלה מעט מורכבת המעלה שאלות בתחום סימני המסחר וזכויות היוצרים. ככלל שסימן זה נרשם כסימן מסחר והוא בתוקף, הרי שהוא מוגן במדינות בהן הוא רשום ולא ניתן לעשות בו שימוש בסיווגים (כלומר בסוגי הסחורות והשימושים) בהם הוא רשום ללא קבלת היתר מבעל הזכות. לעניין זכויות היוצרים- תמונה הינה אחת מסוגי היצירות הראויות להגנה במידה והיא עומדת בדרישות חוק זכות יוצרים. שינוי היצירה ו/או שימוש בחלק ממנה עלול להוות שימוש מפר, אך ייתכן גם שיוכל להיחשב לשימוש מותר במידה והוא עומד בדרישות החוק. סעיף 19(א) לחוק זכות יוצרים, התשס"ח–2007 קובע אילו שימושים כן ייחשבו לשימושים מותרים, גם ללא קבלת היתר מבעל הזכות: "שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך." במסגרת בחינת הוגנות השימוש קובע סעיף 19(ב) כי בין היתר יש להתייחס למטרת השימוש ואופיו (אופי מסחרי למשל), אך זאת רק במידה והשימוש עבר את תנאי הסף של סעיף 19(א). ייתכן שהשימוש שלכם יוכל להיחשב כשימוש של "הוראה ובחינה", אך יש לבחון כל מקרה לגופו בהתאם לנסיבות הספציפיות. ניתן לראות כי שימוש כללי שלא למטרות רווח אינו נכלל במסגרת השימושים המותרים המצויינים (אך יש לזכור כי מדובר ברשימה פתוחה לכן יש מקום לשיקול דעתו של בית המשפט), אך הוא כן נלקח בחשבון לצורך חישוב הפיצויים. כמו כן, כבר נקבע בעבר בפסיקה כי לא כל שימוש שלא למטרות רווח הוא בהכרח שימוש הוגן, במיוחד כאשר התשלום עבור זכות היוצרים הינו קטן. כפי שציינתי בתחילת התשובה, מדובר בשאלה מעט מורכבת ולכן במידה והינכם מעוניינים לעשות שימוש בתמונה זו מומלץ לפנות לעו"ד על מנת לקבל ייעוץ מלא ופרטני. * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.