זכות יוצרים כששם המחבר חסוי
האם עצם פירסום הספר עם סימן זכות היוצרים מקנה לי את זכות היוצרים? או שדרוש לרשום את הזכות אצל גוף רשמי מסוים? ובהנחה שמספיקה הצבת הסימן, אם אני מפרסם ספר אלקטרוני באמזון, ורוצה שעל הספר לא יהיה רשום שמי האמיתי (אני מניח שאף שלאמזון יש את שמי האמיתי כדי לשלם לי, אך זה חסוי מהציבור). איך בהצבת סימן זכות היוצרים אני שומר על זכות היוצרים שלי? שהרי כעת שם המחבר הרשום על הספר איננו שמי האמיתי. זו שאלה בעיקר באמזון ודומיו. שבמצב הדברים שהכרתי עד כה, מחבר שרצה להשאר בעילום שם, דומני שכשהוא רצה לשמור את זכות היוצרים, הוא העביר אותה להוצאה לאור. אך באמזון וכדו', שהם רק משווקים ואינם בעלי הזכויות (אני גם לא רוצה להעביר להם את הזכויות), פה השאלה עולה. שאיך ניתן לשמור את הזכות לשם אדם שאיננו קיים.
ברוך שלום, בניגוד לזכויות קניין רוחני אחרות כגון פטנטים, סימני מסחר וכו', זכות היוצרים אינה דורשת רישום אלא קמה ליוצר מעת קיבוע היצירה. בישראל, בניגוד לארה"ב למשל, אין מנגנון רישום מוסדר. אולם, ישנם מקרים בהם מומלץ לבצע רישום של הזכויות (וניתן לעשות זאת במשרד זכויות היוצרים האמריקאי) וזאת מטעמים ראייתיים והרתעתיים (וכן אם מתעורר הצורך להגיש תביעת הפרה בארה"ב). את הרישום ניתן לבצע עצמאית אולם מומלץ להיעזר בשירותיו של עו"ד הבקיא בתחום ואשר יכול לייעל את הליך הרישום וההגנה, אך במקרה של רישום הרי שנדרשת זהות הבעלים. לעניין הפרסום בעילום השם- חוק זכות יוצרים קובע כי גם על יצירה שכזו תהיה הגנה של זכות יוצרים לתקופה של 70 שנה ממועד הפרסום הראשון (אם לא פורסמה ממועד יצירתה). ואם היוצר גילה את זהותו לציבור במהלך תקופה זו, הרי זכות היוצרים תהא למשך חייו וכן 70 שנה לאחר מותו. המשמעות היא שגם אם לא תחשוף את שמך, הרי שהיצירה תהא מוגנת לתקופה של 70 שנה ממועד הפרסום/היצירה, ואם במהלך הזמן הזה תחליט לפרסם את שמך, תקופת ההגנה תתארך עד ל-70 שנה לאחר מותך. בהצלחה. * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.