מעבר למודל השקעה תלוי גיל
שלום, אני בת 25 עובדת שעתית נכון להיום (סטודנטית) אך באותו מקום עבודה כבר כ4 שנים אני מבוטחת במנורה מבטחים אשר גובה ממני 4.54% על דמי ניהול על מסלול השקעה הכללי בקרן הפנסיה של מבטחים החדשה קיבלתי מהם הודעה על אפשרות להעביר את החיסכון למודל השקעה תלוי גיל בעל מדיניות השקעה וסיכון התואמים את גילי... רק שאני לא מבינה בזה כלום ... אשמח לדעת מה הסיכונים הכרוכים בכך? והאם זה באמת ישתלם לי לטווח הארוך? כי נכון להיום אני לא מכניסה סכומים גדולים בגלל שאני סטודנטית והסכומים שהם גובים ממני על דני הניהול נראיפ לי גבוהים למדי... אשמח לקבל הכוונה כלשהי האם זה משתלם או לא
תמרה שלום, ראשית חשוב מאוד שאת בעלת מודעות לחיסכון פנסיוני כבר כעת וחשוב עוד יותר לשמור על רצף ההפקדות לקרן הפנסיה החל מגיל זה. שאלתך נוגעת לעצם חסכון הפנסיוני ארוך הטווח שבקרן הפנסיה. כיום את בת 25, וצפויות לך עוד כ-40 שנים עד שתפרשי בשע"ט לפנסיה מקרן הפנסיה. במשך 40 שנות החסכון האלה, את עתידה להפקיד כספים מדי חודש לקרן הפנסיה. כספים אלה נצברים וממילא אמורים להיות מושקעים באפיקי השקעה שונים על מנת שיניבו תשואה שתצטבר לטובת החסכון הפנסיוני שלך (שקל המופקד היום שווה יותר משקל המופקד בקירוב לגיל הפרישה שכן הוא יצבור תשואה לאורך עשרות שנות חיסכון). קרן הפנסיה משקיעה כספים אלה בהתאם למסלולי ההשקעה הקבועים בתקנון הקרן. לקרן הפנסיה יש דירקטרויון הקובע מדיניות השקעות בהתאם לכללי ההשקעה שנקבעו בחקיקה ובחוזרי הממונה ביחס לגופים מוסדיים וכן וועדת השקעות הדנה אחת לשבועיים בניהול ההשקעות של הקרן (מעבר למערך שלם של ניהול השקעות). הקרן מפרסמת באתר האינטרנט שלה את מדיניות ההשקעות הצפויה ועוד מידע ביחס לניהול השקעות הקרן. בשנת 2015 הורתה הממונה על אגף שוק ההון חסכון וביטוח במשרד האוצר לקרנות הפנסיה להפעיל מודל השקעות תלוי גיל. היינו, לקבוע בתקנון הקרן מסלולי השקעה שיותאמו לגיל העמית וזאת במסגרת מספר קבוצות גילאים שנקבעו בחוזר. קרנות הפנסיה רשאיות לקבוע קבוצות גילאים אחרות מאלה שהוצע על ידי הממונה. כאשר העקרון הוא שככל שגיל מבוטח צעיר יותר, הרי שהוא יכול להרשות לעצמו לקחת סיכון גבוה יותר בניהול ההשקעות ועל ידי כך להגדיל את החסכון הפנסיוני, כאשר במקרה של ירידה בתשואה, יהיה לו עוד מספיק שנים לתקן. בכללות ניתן לומר כי במסלולי ההשקעה לגילאים הצעירים יותר קיימת חשיפה גבוהה יותר למניות ולמכשירי השקעה מניבי תשואה גבוהה יותר אך שמטבעם מסוכנים יותר מאשר מכשירי השקעה סולידיים שבד"כ אינם מניבים תשואה גבוהה. מסלולי ההשקעה תלוי הגיל הינם מסלולי ברירת מחדל כאשר בהגיע העמית לגיל 'הבא' הוא מועבר אוטומטית למסלול המתאים. יחד עם זאת, בידי העמית הזכות לבחור בכל עת מסלול השקעות אחר לפי בחירתו. הכדאיות בענין בחירת מסלול ההשקעה המתאים לך הינה על פי הליך של ייעוץ פנסיוני הנערך על ידי בעל רשיון ייעודי (משווק פנסיוני או יועץ פנסיוני) המתאים לך על פי צרכיך והעדפותייך את מסלול ההשקעה המתאים לך. קרנות הפנסיה מעסיקות משווקים פנסיונים אשר יכולים להעניק לך יעוץ כזה. ת גם יכולה לפנות ליועץ פנסיוני עצמאי. את יכולה לחפש בגוגל ובאתר האינטרנט של אגף שוק ההון מידע נוסף בענין (תחת המודל הצ'יליאני או מסלולי השקעות תלוי גיל). בהצלחה
שאלות נפוצות:
תומר סיון