יערה

הטלת עונש ריתוק ביחידה הצבאית

מה ההבדל בעונש בין ריתוק למחבוש? כמה זמן יכול להימשך ריתוק, ומה החייל עושה ביחידה? תודה לך מראש

עו"ד פלילי יאיר רגב

היי, עונש הריתוק הינו עונש משמעתי האוסר על החייל לצאת מגבולות בסיסו, עונש של מחבוש הינו עונש משמעתי הכולל כליאה במתקן כליאה צבאי. לשאלה מהו עונש הריתוק המקסימאלי אשר חייל יכול לקבל?: ריתוק לא יעלה על 35 ימים וגם זאת, כאשר מדובר בדמ"ש בפני קצין שיפוט בכיר בדרגת אל"ם ומעלה. קצין שיפוט זוטר אינו רשאי לרתק חייל ליותר משבעה ימים. עונשי ריתוק אינם ניתנים לצבירה ואם לחייל עומדים שני עונשי ריתוק במקביל, ירצה החייל את התקופה הארוכה מבין השתיים בלבד. בעת ריצוי עונש הריתוק, על החייל לבצע את תפקידיו הרגילים ביחידה. ניתן להטיל על החייל עד שעתיים עבודה נוספת ביממה. כמו-כן ניתן לחייב את החייל להתייצב לאחר גמר האימונים הרגילים או עבודתו הנוספת, אחת לשעה עד השעה 22:00, לפני הסמל התורן. מפקד בדרגת סא"ל או מפקד יחידה בדרגת רס"ן לפחות, רשאי להורות על הקדמת חזרתו של חייל ליחידה מחופשה לצורך תחקור עבירה או לצורך העמדתו לדין משמעתי, זאת רק אם העבירה התגלתה במהלך חופשת החייל ובלבד שהתחקור או הדיון המשמעתי יתבצעו תוך 5 שעות ממועד חזרתו של החייל ליחידה. לידיעתך