דידי

חקרו אותי על תקיפת שוטר כאשר הוא הרביץ לי

שלום עו"ד רגב, אתמול עצרו אותי ואת חבריי לבדיקה על אלכוהול, לאחר שהשוטר בדק את הנהג ויצא הכל תקין, הוא דרש גם ממני שישבתי מאחור להיבדק, שאלתי מדוע ונהיה ויכוח אז המתנדב הזעיק ניידת משטרה הגיעו השוטרים ובלי כל דיבור נגשו אלי ודחפו אותי ומשכו אותי לניידת. התנגדתי וחטפתי מכות. אחרי כמה שעות בתחנה האשימו אותי שהכשלתי את המתנדב ותקפתי את השוטרים מה עושים?. דידי

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום דידי, המלצתי המידית קח לך עו"ד מומחה בפלילים, אין להקל ראש לרגע בהתנהגות השוטרים ויש לפעול מיידית על מנת לחשוף את כל המעשים הלא חוקיים של השוטרים כולל האישום שתקפת אותם, ולפעול למנוע הגשת כתב אישום כנגדך לבית המשפט. על פי התיאור שלך פעילות השוטרים היתה בלתי חוקית והיא מהווה עבירה פלילית. אסור היה לעכב אותך או לעצור אותך. למשטרה מותר לעצור בני אדם רק על פי חוק, ורק במידה ההכרחית כדי להשיג את מטרות המעצר. שוטרים יכולים לעצור אותך, במצבים שבהם קיים יסוד סביר לחשוד שביצעת עבירה פלילית. החשד צריך להתבסס על עובדות ולא על חשש או “תחושות בטן” של השוטרים שעצרו אותך. השוטרים היו רשאים להפעיל כוח נגדך רק כדי להתגבר על התנגדות למעצר חוקי או לחיפוש חוקי או כדי למנוע את בריחתך כחשוד. השימוש בכוח ומידת הכוח צריכים להיות סבירים לצורך מטרות אלו. גם שימוש בכוח מופרז בידי המשטרה אינו חוקי. התנגדות לחיפוש או למעצר חוקי, והפרעה לשוטרים הממלאים את תפקידם כדין, הן עברות על החוק. התנגדות פיזית למעצר או לחיפוש עלולה להידרדר בדרך כלל ל “תקיפת שוטר”, ותקיפת שוטר היא עבירה חמורה. אם החיפוש או המעצר אינם חוקיים, ההתנגדות להם אינה עבירה פלילית. אתה רשאי להתנגד לחיפוש או למעצר בלתי חוקיים, כל עוד מעשיך הם סבירים, ואתה מתנגד רק במידה הדרושה כדי להגן על עצמך. כאשר אין לשוטר כל חשד סביר המצדיק ביצוע חיפוש בגופו של אדם – כפי שתיארת בעת בדיקה שגרתית של רישיון נהיגה במחסום, על השוטר לבקש מאותו אדם את הסכמתו לביצוע חיפוש, ולהבהיר לאותו אדם כי סירובו לבקשה לא ייזקף לחובתו. כאשר אין לשוטר כל חשד סביר, והשוטר מבצע חיפוש בגופו של אדם, ללא צו שיפוטי ומבלי לבקש את הסכמתו, הרי שמדובר בחיפוש לא חוקי. תלונות על עבירות פליליות מצד שוטרים, לרבות שימוש לא מוצדק או מופרז בכוח על ידי שוטר במסגרת תפקידו, יש להגיש במיידית למחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש). רצוי להגיש תלונה כזו בליווי עו"ד, יש לרשום את הפרטים המלאים של המעורבים והשוטרים, לרשום כל פרט חשוב לגבי האירוע – יום, שעה, מקום, השתלשלות העניינים. חשוב להגיש תלונה מיד לאחר האירוע. המשך הדף הבא

עו"ד פלילי יאיר רגב

המשך התשובה: כאמור, מח"ש מוסמכת לחקור תלונות נגד שוטרים על ביצוע עבירות פליליות בלבד ובסמכותה להורות על העמדת שוטרים לדין פלילי. לידיעתך, חוק העונשין קובע כי תקיפת שוטר היא עבירה פלילית אשר דינה מאסר של לפחות חודש ימים ועד שלוש שנים. לצד עבירה זו, קיימות שתי עבירות נוספות הקשורות להתנהגות פלילית כלפי שוטרים: תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות וכן הפרעה לשוטר במילוי תפקידו. דינו של המורשע בגין כל אחת מן העבירות הללו הוא עונש מאסר כאשר החוק קבע עונש מינימום בגין כל עבירה. קיומו של עונש מינימום מלמד אותנו על עמדתו של המחוקק באשר לתפקידם ומעמדם של השוטרים בישראל. היות שאלו אמונים על שמירת הסדר הציבורי ועל אכיפת החוק, נתפסת הפגיעה בשוטרים כחמורה ביותר ועל כן בגינה יינתן לכל הפחות עונש המינימום הקבוע בחוק. קביעת עונש מינימום שולחת מסר של הרתעה אל הציבור ומבהירה את חומרת המעשה של תקיפת שוטר והפרעה לו במילוי תפקידו. מהי תקיפת שוטר על פי חוק? : תקיפה על פי החוק הפלילי היא כל מכה, דחיפה או הפעלת כוח על גופו של אדם אחר ללא הסכמתו. ראוי להבהיר כי החוק אינו דורש כוונת זדון במעשה התקיפה על מנת שזו תיחשב כמעשה פלילי. כל הדרוש הוא מודעות למעשה. בנסיבות שתיארת יש חשש שיוגש כתב אישום פלילי בגין תקיפת שוטר, חשוב לדעת כיצד לנהוג על מנת לצמצם נזקים. כאמור, בית המשפט מוסמך להטיל עליך מאסר על תנאי אך גם מאסר בפועל של עד שלוש שנים! מסיבה זו עליך לשקול צעדיך בחוכמה ! 1. ייעוץ משפטי – דבר ראשון יש לשכור את שירותיו של עו"ד פלילי המתמחה בעבירות אלימות מן הסוג הזה של תקיפת שוטר. 2. ביטול כתב האישום – עו"ד פלילי בעל ניסיון יבחן את נסיבות התיק וינסה לפעול לביטולו של כתב האישום, כולל בדרך של הגשת תלונה למח"ש כפי שציינתי. מקווה שעזרתי עו"ד פלילי רגב יאיר

דידי

עו"ד יאיר רגב, תודה לך על התשובה המהירה. יסלח לי אלוהים, אבל אני חייב לקבל תשובה עקרונית מלאה מתי מותר לשוטר להשתמש בכוח? תודה לך מראש ההסברים שלך מפורטים ולכן אני מבלבל לך ת'ראש

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום דידי, אתה לא מבלבל לי את המוח אני כאן עבורך. לפי פקודת המשטרה, תפקידי המשטרה הם לעסוק במניעת עבירות ובגילוין, בתפיסת עבריינים ובהעמדתם לדין, בשמירתם הבטוחה של אסירים ובקיום הסדר הציבורי וביטחון הנפש והרכוש. הפעלת סמכויות המשטרה כרוכה במגע תכוף עם הציבור, והיא מחייבת איזון נאות בין הצורך לשמור על האינטרסים של החברה להילחם בפשיעה לבין הצורך לשמור על האינטרסים של הפרט ולמנוע פגיעה בזכויותיו. כדי שהמשטרה תוכל למלא את תפקידיה הוקנו בחוק סמכויות לשוטרים שיש בהן כדי לפגוע בזכויות אדם מוגנות, ובכלל זה הסמכות לעשות שימוש בכוח. בפקודות המטה הארצי מפורטות הנסיבות שבהן מותר להשתמש בכוח, על-פי הדין: לצורך התגוננות מפני התקפה ולמניעת מעשה פשע הכרוך באלימות; לצורך ביצוע מעצר בעת התנגדות או התחמקות מהמעצר; לצורך פיזור התקהלות פרועה; בשעת התנגדות פעילה למאסר חוקי או למניעת ניסיון להימלט ממאסר חוקי; לצורך עריכת חיפוש חיצוני על גופו של חשוד שאינו מאפשר ביצועו (באישור קצין משטרה ולאחר שניתנה לחשוד הזדמנות להשמיע את טעמי סירובו לעריכת החיפוש). יחד עם זאת, נקבע בצורה מפורשת, כי גם בנסיבות האמורות אין להשתמש אלא במידת הכוח הדרושה להשגת המטרה לשמה נעשה השימוש בכוח. על פי העקרונות החוקתיים, המעוגנים בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ובהתאם להוראות פקודת המשטרה, השימוש בסמכויות הפוגעות בזכויות אדם מוצדק רק אם הוא נעשה על פי סמכות שהוענקה בדין, לתכלית ראויה ובמידה שאינה עולה על הנדרש. שימוש בכוח על-ידי שוטר במסגרת מילוי תפקידו, שלא לצורך או מעל לנדרש, הינו אסור, ועלול לעלות לכדי עבירה פלילית מסוג תקיפה. אז מה אפשר לעשות נגד שימוש לא חוקי בכוח? כל אדם יכול להגיש תלונה על שימוש מופרז בכוח על-ידי שוטרים למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), הכפופה למשרד המשפטים. התנהגות לא נאותה של שוטר, שאיננה עולה כדי אלימות, עלולה להוות עבירת משמעת. בגין התנהגות לא נאותה או ביצוע לקוי של תפקיד, ניתן להגיש תלונה ליחידת תלונות הציבור במשטרה.