כשירות לנהוג
חשוב לי לשאול כדי למנוע מצבים קשים יותר, לא עלינו. אבי בן 73, עדיין פעיל, מפוקס ועם זאת, לאחרונה הוא פחות מרוכז על הכביש. הוא נהג אחראי ורגוע אבל אני מודאג מהירידה בריכוז. האם בגילו יש צורך לבדוק את הכשירות שלו לרישיון? איך עושים את זה?
אהלן, גם אם אביך כשיר לנהיגה, עדיין בגילאים כאלה העירנות והריכוז לעיתים מתעמעמים. היום יש מערכות התרעה למניעת תאונות שאפשר להתקין ברכב, שיודעות לשים לב אם יש סטייה מנתיב או קרבה גדולה מדי לרכב שמלפנים, ומתריעות לנהג. בעיניי זה חובה לכל רכב, אבל למבוגרים בפרט.
תודה רבה לשניכם על התגובות, אני לוקח את ההמלצות ואפנה לגורמים המתאימים. לתגובה השניה, מה הכוונה התרעה לרכב? איך אפשר למצוא על זה מידע?
יש לאיווקס מערכת למניעת תאונות שמתקינים ברכב, המערכת הזאת יודעת לזהות כשיש סטייה מנתיב, או כשהרכב קרוב מדי לזה שאחריו, ופשוט מתריעה לנהג, מצפצפת וככה יכולה למנוע תאונה. שם לך קישור לאתר שלהם. שבוע טוב. www.awacs.co.il
ירון שלום, ע"פ תקנות התעבורה, על כל נהג לחדש את רישיון נהיגה כל 10 שנים. ישנן קבוצות אוכלוסיה אשר מסיבות ברורות הוגבלו לתקופות קצרות יותר, זאת לשם ניהול מעקב אחר כשירות החברים בהן לנהוג. בין הקבוצות גם 'נהגים ותיקים', אשר באופן טבעי כישוריהם הולכים ופוחתים ויש לעמוד מידי זמן על השינויים במצבם. חידוש רשיונם לרכב פרטי(B) של בני 70 ומעלה מותנה בביצוע בדיקות רפואיות אחת לחמש שנים. מגיל 80 ומעלה- אחת לשנתיים. במהלך הבדיקות הרפואיות כאמור, על הרופא לקבוע האם אביך כשיר לנהיגה. דאג שאביך אכן יופיע לבדיקות, ואם ימצא כשיר, הרי שעקרונית אתה יכול להיות רגוע. האחריות העיקרית ע"פ חוק מוטלת על הנהג עצמו. נהג שחל שינוי לרעה במצבו הבריאותי חייב לדווח על כך למשרד הרישוי, אשר יפנה אותו לבדיקות רפואיות שיקבעו לעניין כשירותו לנהיגה. נהגים מעל גיל 65 נדרשים לחתום על הצהרה כי לא חל שינוי במצב בריאותם. אחריות חוקית נוספת מוטלת כאמור על רופא המשפחה או כל רופא מטפל אחר, המזהה בעיית כשירות עקב מצב רפואי כלשהו. הקושי באכיפת אחריות זו כלפי הנהג והרופא מחייב את בני המשפחה להיות ערניים וליטול יוזמה מקום בו מתעוררת שאלת כשירות. לפיכך, היה ועמדת על תופעות מסוימות הקשורות בהתנגותו של אביך ואשר לדעתך מעלות שאלה לעניין נהיגתו הבטוחה, הרי שחובתך לפעול בהתאם על אף אי-הנעימות והפגיעה האפשרית בכבודו ובעצמאותו, זאת כדי למנוע פגיעה אפשרית חמורה שבעתיים, הן באביך והן במשתמשי הדרך האחרים. תוכל כמובן לפנות למשרד הרישוי בבקשה לזמן את אביך למבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים ('רחוב הארבעה'), זאת ללא ידיעתו. מדבריך ניכר כי אתה אכן ער לבעיה כלשהי בתפקודו של אביך ולהשלכה הבטיחותית הכרוכה בכך. עם כל הקושי המובן, הרי שחובה עליך להדרש לנושא, ומומלץ באופן מיידי. יתכן שמדובר בבעיה הניתן לטיפול תרופתי או אחר אשר יאפשר המשך נהיגתו בבטחה. בנוסף, הרי שגם אם יפסל אביך מנהיגה לאור גילו ומצבו, הרי שבמקרים רבים ניתן לערור על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ולהשיב לו את רשיונו באופן מלא, או אף מוגבל, בכפוף המגבלות הרפואיות שתמצאנה. בהצלחה. חג שמח ושנה טובה.
שאלות נפוצות:
אלי כהן
אלה ספיר