שכ"ט עו"ד בגין תביעת נכות לפוליסה פרטית
שלום אני מבוטח בפוליסה פרטית עם כיסוי לנכות ממחלה או תאונה. הביטוח הנו קולקטיבי (ממקום עבודה). לצערי חליתי ונקבעו לי אחוזי נכות ע"י ביטוח לאומי. כל זאת, בסמוך למו"מ שניהלתי עם המעסיק בתחום דיני עבודה, שלשמו שכרתי את שירותיו של עו"ד. במסגרת זו, המצאתי לעוה"ד גם עותק של פוליסת ביטוח מנהלים אשר רכש עבורי המעסיק, הכוללת בין היתר גם אובדן כושר עבודה. לאחר פנייתו של עוה"ד לחב' הביטוח קיבלתי במס' חלקים פיצוי על נכות (הנובע מכיסוי שיש לי בגין פוליסה אחרת). אציין כי פיצוי זה היה משולם לי בכל מקרה באמצעות פנייה של המעסיק לחב' הביטוח בנושא. בגין אותו פיצוי, נידרשתי ע"י העו"ד, על כל סכום שהגיע, לשלם לו שכ"ט של 17.5%+מע"מ. הסכומים שולמו על ידי אף שלטעמי היה טעם לפגם בדרישתו זו. באחרונה, העו"ד יעץ לי לדרוש מחב' הביטוח סכום נוסף (נוכח אחוזי נכות נוספים). אף שבתחילה הסתייגתי, נעתרתי בסופו של דבר ללחצו של עוה"ד לנסות בהליכי פשרה לשאת ולתת עם חברת הביטוח. עוה"ד טען שבשל התיישנות יש להפנות תביעה לבית המשפט, ומשכך שולמה על ידי אגרה כנדרש. בשלב בו הגיעה תגובת ראשונה מטעם חב' הביטוח לביה"מש, הודעתי לעוה"ד כי אני מושכת את ידי מהתביעה. נכון להיום, עוה"ד הודיע לי כי הנושא הסתיים בפשרה לפיה חב' הביטוח תפצה אותי בסכום נוסף, ללא הוצאות. כמו כן, נדרשתי לשכ"ט של 22.5% +מע"מ על הסכום הנוסף, ועוד כמה מאות ש"ח בגין הוצאות עוה"ד. יודגש כי טרם סוכם עם עוה"ד שכר טירחתו בגין ייצוגו במו"מ מול המעסיק בתחום דיני עבודה (הנושא הסתיים בהסכם עם המעסיק). שאלותי כדלהלן: האם לאור המתואר לעיל עלי לשאת בשכ"ט מלא וגבוה בגין הפיצוי מחב' הביטוח? האם עלי לשת בשכ"ט של 22.5% בגין הפיצוי הנוסף, אף שמשכתי את ידי מהתביעה והעניין הסתיים בפשרה וללא כל דיון בבי"מש? עד כה שילמתי לעוה"ד "על הדרך" שכ"ט של כמה עשרות אלפי ש"ח רק בגין הפיצוי האמור - האם יש לקזז זאת מתחשיב שכה"ט שידרוש עוה"ד בגין ייצוגו אותי במו"מ מול המעסיק? תודה מראש, שאול
שלום רב, הנך שואל מס' רב של שאלות שכמובן שלא ניתן לתת מענה ראוי להן במסגרת מצומצמת של פורום זה. יחד עם זאת אבהיר, שבגין עבודה שביצע עורך דין, ואשר לא סוכם לגביה מה יהא שכר הטרחה, זכאי עורך הדין לשכר ראוי, אשר נקבע בכל מקרה ע"פ נסיבותיו. לגבי השאלה באם את רשאית לקזז את אותו שכר ראוי משכר קודם ששילמת ואשר לדעתך לא היית צריכה לשלם, אזי המדובר במחלוקת עובדתית רחבה, שלא ניתן לתת מענה לגביה במסגרת זו.
אני מודה לתשובתך העניינית אודה להתיחסותך האם מקובל שכ"ט בשיעור 22.5%+מע"מ מפיצוי בפשרה, לאחר הגשת תביעה, שלא התקיים במסגרתו כל דיון משפטי . תודה, שאול
עורכי דין מבקשים ורשאים לבקש שכ"ט ע"פ שיקול דעתם (אלא באם החוק מגביל זאת), כנובע ממרכיבים רבים, כגון ניסיונם, המוניטין שצברו, מורכבות התיק וכדו'.