איתן

הילדים מתלוננים על אלימות פיזית ומילולית מצד הסבתא

הילדים שלי מתלוננים בפניי שכשהם הולכים לסבתא שלהם שהיא לפעמים מתנהגת אליהם באלימות ולפעמים באלימות מילולית. הסבתא היא אמה של גרושתי והיא שומרת עליהם כשאני וגרושתי עובדים. התלונות חוזרות על עצמן ודיברתי עם גרושתי והיא אמרה שהיא לא מכה אותם אולי לפעמים צועקת עליהם כשהם משתוללים. אני לא יודע מה לעשות. אני לא רוצה לגרום לבלאגן ולהגיש נגדה תלונה במשטרה אבל אני לא מוכן שהיא תיגע בילדים שלי ותתעלל בהם. היא אמא של גרושתי כך שהיא לא תצא מהחיים שלנו בקרוב. מה אני אמור לעשות במצב כזה?

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום איתן, הצעתי הינה לשוחח עם הילדים ולדווח למשטרה. חלה עליך חובת דיווח, בשנת 1989 התקבל בכנסת התיקון לחוק העונשין בנושא פגיעה והתעללות בקטינים ובחסרי ישע (תיקון מס' 26 ). אלה הם עיקרי החוק, התעללות בילד היא עבירה פלילית חמורה. אם המתעלל בילד הוא הורה, בן משפחה או אדם אחר האחראי על הילד - זו עבירה פלילית חמורה במיוחד. התעללות איננה רק פגיעה גופנית, והיא כוללת סוגי פגיעה שונים כולל פגיעה נפשית. ההורה של ילד האחראי לילד חייב לדאוג לבריאותו, לספק את צרכיו ולמנוע פגיעה והתעללות בו. הורה או אחראי לילד שלא מנע התעללות בילד - התנהגותו עלולה להיחשב עבירה פלילית. על כל אדם מוטלת חובת דיווח לפקיד הסעד או למשטרה, בכל מקרה שיש לו יסוד סביר לחשוב שהאחראים לילד מתעללים בו. על בני משפחתו של הילד ועל אנשי מקצוע מוטלת חובת דיווח מיוחדת. מי שיודע על התעללות בילדים ולא מדווח - עובר עבירה פלילית וצפוי לעונש מאסר. חובת הדיווח איננה רק חובה חוקית, אלא גם חובה מצפונית ומוסרית. לעתים הדיווח הוא הדרך היחידה לשבור את קשר השתיקה ולהציל את הילד. הערה: "ילד" - הוא קטין שטרם מלאו לו 18 שנה. תגובת המבוגר חשובה ביותר ועשויה להשפיע על הרגשתו של הילד, על ביטחונו ועל נכונותו להיפתח בפני המבוגר, לתת בו אמון ולספר לו על ההתעללות. חשוב מאוד להקפיד על הכללים הבאים: לשוחח עם הילד בפרטיות וביחידות להיות אוהדים ולנסות להישאר שקטים ורגועים. אם הילד חש כי דבריו מרגשים אותנו, הוא עלול להפסיק את דבריו כדי לגונן עלינו לא להגיב בבהלה - להימנע מביטוי של בהלה במילים או בהבעות פנים, בתנועות ידיים או בשפת גוף להאמין לדבריו של הילד ולומר לו שמאמינים לו ושהוא דובר אמת לעודד את הילד להמשיך ולספר, למשל: "אני שמח שסיפרת לי, זה אמיץ מאוד מצדך" לומר לילד שהוא אינו אשם בהתעללות להבטיח לילד שנעשה כל שביכולתנו כדי להגן עליו ולתמוך בו להסביר לילד שאין לשמור על המידע בסוד. משנודע למשטרה על ביצוע עבירה - המשטרה פותחת בחקירה. מטרותיה של החקירה: איתור החשוד, איסוף ראיות להוכחת ביצוע העבירה והעמדתו של החשוד לדין. במהלך החקירה ייתכן שיהיה צורך לבצע פעולות מסוימות בשיתוף עם הילד הנפגע, למשל: בדיקה אצל רופא או מסדר זיהוי, אם התוקף הוא זר לילד. אם התוקף יאותר, הוא יובא לחקירה במשטרה. חשוב לדעת שכל מידע הקשור לעניין עשוי להיות חשוב ותורם לחקירה. אם אתה מתלבט אם המידע שברשותך קשור לעניין, שתף את החוקר בהתלבטותך והתייעץ עמו. בחקירה ובבית המשפט על פי דרישות החוק את חקירתו של ילד, שגילו איננו עולה על 14 שנה, יעשה חוקר ילדים. חוקר ילדים איננו שוטר, אלא עובד סוציאלי משירות המבחן לנוער, המומחה לחקירת ילדים. חוקר ילדים ייפגש עם הילד לאחר תיאום עם הוריו. אילו גורמים נותנים סיוע וייעוץ מקצועי במקרים אלו? המועצה הלאומית לשלום הילד 5639191 - 02 אל"י (האגודה להגנת הילד) 6961070 - 03 בהצלחה, עו"ד פלילי יאיר