דניאל ב.

סילקו אותי מהבית שלי וקיבלתי צו הגנה מבית המשפט

שלום, אשתי התלוננה נגדי במשטרה שהרבצתי לה לפני כשנה במהלך ריב וכן שאני מאיים עליה ומקלל אותה. אני חייב להגיד שלא עשיתי דבר מכל מה שאמר לי החוקר, אני מתבייש להגיד אפילו בכיתי והתחננתי שזה שקר. בסוף החוקר שחרר אותי ונראה שהאמין לי. נסעתי לבית אימי ולא חזרתי הביתה כשבוע, כאשר חזרתי אשתי סילקה אותי מהבית ונתנה לי צו-הגנה מבית המשפט ויש לי דיון אצל השופט. מה זה צו הגנה ומה אני עושה?. חבר שלי אמר לי לא לפחד, תגיע לשופט ותספר לו את האמת הוא יבין אותך ויבטל את הצו. אני חושש שאני לא יודע להסביר את עצמי טוב.

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום דניאל, המלצתי המידית קח לך עו"ד מומחה בפלילים, אין להקל ראש לרגע בצו ההגנה ובדיון הצפוי בבית המשפט. הגישה על פיה תבוא לבית המשפט ופשוט "תספר" לשופט מה קרה והכול "יהיה בסדר", נאיבית ומנותקת לחלוטין מן המציאות. בבית משפט יש לדבר באופן שקול ועל פי "השפה המשפטית", השופט הוא לא עובד סוציאלי. לכל אדם באשר הוא, אין את הכלים להתמודד בגפו עם צו הגנה זמני שהוצא כנגדו. די לציין בהקשר זה, שאפילו עורכי דין וחוקרי משטרה שהוגשו כנגדם בקשות לצווי הגנה, טרחו והתכבדו להעמיד לעצמם ייצוג משפטי של עורך דין פלילי. כך או כך, כמעט תמיד, ייצוג משפטי בידי סניגור פלילי מקצוען ישפיע באופן מהותי אם לא מכריע על התוצאה. צו הגנה צו הגנה הינו סעד זמני הניתן על ידי בית משפט מתוקף החוק למניעת אלימות במשפחה. מטרתו של צו ההגנה להרחיק את בן הזוג התוקפן והאלים מבני המשפחה המותקפים. בית משפט יכול להוציא צו הגנה במקרים של אלימות או חשש לאלימות במשפחה. צו זה אוסר על אדם, לעשות את אחד מהבאים: 1. להיכנס לדירה בה מתגורר בן משפחתו או להתקרב אליה (גם אם הדירה שלו באופן חלקי או מלא). 2. להטריד את בן משפחתו בכל דרך ובכל מקום. 3. לעשות דברים שמונעים מבן משפחתו מלהשתמש בנכס ששייך לאותו בן משפחה, גם אם לאותו אדם ישנה בעלות מסוימת על הנכס. במסגרת הצו ניתן לבקש מבית המשפט שיורה על אמצעים נוספים כגון: מתן ערובה להתנהגות טובה, שיבטיחו את שלומו של בן המשפחה הנפגע או הוראות בדבר סידורים שונים הנדרשים עקב צו זה. אם החליט בית המשפט לתת צו הגנה, ייאסור על מי שנתן נגדו הצו לשאת נשק ויורה להחרים להחזיק את נשקו לאלתר. אוכלוסיית יעד ותנאים מקדימים צו הגנה רשאי לבקש כל בן משפחה החושש מאלימות או שקיימת אלימות במשפחתו או אדם מטעמו, כגון תובע משטרתי או עובד סוציאלי. גם בן זוג מאותו מין רשאי לבקש צו הגנה - גבר נגד בן זוגו ואישה נגד בת זוגה. בית המשפט רשאי להוציא את הצו באחד משני המקרים הבאים: 1. אדם נהג באלימות בבן משפחתו או ביצע בו עבירות מין בסמוך (שעות עד ימים) לפני הגשת הבקשה. הליך הוצאת הצו אמור להיות זריז, מתוך הנחה שמדובר במצוקה קשה. לא ניתן לבקש את הצו חודש לאחר האירוע (במקרה זה ניתן לפנות לבית המשפט במסגרת ההליכים הרגילים). 2. קיים בסיס סביר להניח שאותו אדם מהווה סכנה גופנית ממשית לבן משפחתו. בית המשפט רשאי לתת צו רק כאשר אחד מהצדדים נמצא לפניו. אם עשה כן, עליו לקבוע דיון בו ייקחו חלק שני הצדדים, תוך 7 הימים הבאים. האחריות להודיע לבן המשפחה שאינו נוכח על הדיון היא של בית המשפט ולא של בן המשפחה המתלונן. אם בית המשפט התבקש להוציא את הצו כדי להגן על קטין, בית המשפט יודיע לעובד סוציאלי על מתן הצו. בשל העובדה שישנם ניסיונות לעשות שימוש לרעה בכלי חשוב זה ... ראה המשך...

עו"ד פלילי יאיר רגב

המשך...בשל העובדה שישנם ניסיונות לעשות שימוש לרעה בכלי חשוב זה ובשל חומרת המגבלות שניתן להטיל באמצעות צו הגנה. בתי המשפט מקפידים על מתן צו הגנה, היכן ששוכנעו כי מבקש הצו עבר אירוע אלימות בסמוך, להגשת הבקשה או כי הוא נמצא בסכנה ממשית לאלימות. המבקש צו הגנה, חייב להוכיח לבית המשפט כי קיימת הצדקה ממשית למתן הצו. היה ומדובר באירוע אלימות שהתרחש, בסמוך להגשת הבקשה, יוכל המבקש להציג העתק תלונה למשטרה ואישור על קבלת טיפול רפואי. אלו יהוו ראיות מספקות, כי המבקש נפגע מבן המשפחה, נגדו הוא מבקש את הצו ובית המשפט יקבל את בקשתו. היה והמבקש, מגיש בקשה לצו הגנה, בשל חשש כי בן המשפחה יפגעו בו פיזית, אך טרם פגע, יידרש המבקש, להוכיח את קיומה של סכנה ממשית, למשל, על ידי הבאת עדים. בבואו להחליט האם לתת צו הגנה או לדחות הבקשה, ישקול בית המשפט את כל השיקולים הרלוונטיים, לרבות: האם ישנה סכנה חמורה: צו הגנה מרחיק אדם מביתו ומגבילו בדרכים שונות, על כן, לא יקבל בית המשפט בקשה לצו הגנה, אלא אם ישנה סכנה אמיתית חמורה לשלומו של מבקש הצו. חומרת ההגבלות : החליט בית המשפט לתת צו הגנה למבקש, עליו להחליט איזה הגבלות להטיל על בן המשפחה נגדו ניתן הצו. הפרת הצו הפרת הוראה מהוראות הצו משמעה עבירה פלילית של הפרה הוראה חוקית, ועלולה להביא למעצרו של אדם ואף להגשת כתב אישום נגדו . חשוב לדעת אם בית המשפט יתרשם כי הבקשה לצו ההגנה הוגשה מסיבות "נקמניות" ולא כנות, יהיה רשאי לחייב את מבקש הצו בהוצאות משפט של המדינה או הצד השני ואף להורות למבקש לפצות אותו. במקרים של הפרת הצו ניתן לפנות למשטרה (שאינה חייבת לעצור את בן המשפחה המפר) או לבית המשפט. צו הגנה אינו מוסיף ואינו גורע מהזכות לבקשת צו למניעת הטרדה מאיימת. מהם שיקולי בית המשפט במתן צו הגנה? בית המשפט יתן צו הגנה כאשר התנהגות מדובר בהתנהגות קיצונית וחריגה. צו הגנה אינו מכשיר בידי האישה להטלת הגבלות קשות ובידוד הבעל במהלך סיכסוך. צו ההגנה לא יינתן כלאחר יד, על השופט מוטלת חובת זהירות גדולה ומדוקדקת. השופט ש"נשק" איסור הכניסה לבית ישמר כנשק הגנה מוצדק ולצורך אמיתי של שמירה על זכויותיה הצודקות של האישה ולשמור שלא יהפך נשק קטלני זה לנשק התקפה בלתי מוצדק על הבעל. אני מקווה שעזרתי שבת שלום !!! אתה יכול לפנות גם באופן פרטי על ידי שימוש בכפתור של "ייעוץ אישי" וכן, לפנות ישירות למנהל הפורום