בעת רכישת נכס בעזרת משכנתא מתנה לרוב הבנק המלווה את מתן ההלוואה בעריכת ביטוח כפול לטובת הבנק. דרישה זו של הבנק כוללת ביטוח מבנה לנכס הנרכש וביטוח חיים לבעלי הנכס, בדרך-כלל בסכום שאינו פחות מגובה ההלוואה.
לשם עריכת פוליסת ביטוח החיים, נדרש הלווה לחתום על הצעה לביטוח הכוללת הצהרת בריאות. חברת הביטוח אמורה לבחון את הצהרת המבוטח ולהחליט האם היא מקבלת את הלווה לביטוח על בסיס נתוניו אלו (בין היתר) ובמידה שכן, מופקת פוליסה לביטוח חיים בה הבנק הוא המוטב בעת פטירת מי מהמבוטחים.
במידה שהמבוטח נפטר בתוך תקופת הביטוח, על חברת הביטוח לשלם את הסכום הנקוב למבוטח הנותר ו/או לפרוע את יתרת המשכנתא ישירות מול הבנק, תלוי בפוליסה שנרכשה.
לכאורה - מצב פשוט.
הפרת חובת הגילוי - האמנם?
ואולם, בפועל, תביעות רבות נדחות על-ידי חברות הביטוח על בסיס נימוק עיקרי אחד הקרוי "הפרת חובת הגילוי". כלומר, חברת הביטוח דוחה את התביעה לתגמולי ביטוח עקב פטירת אחד הלווים מאחר שלשיטתה, בעת עריכת פוליסת הביטוח, הסתיר המבוטח את מצבו הרפואי האמיתי, מצב שלו היה מגלה אותו לאמיתו, לא היה מתקבל כלל לביטוח ו/או מתקבל בתוספת פרמיה משמעותית. טענה זו אינה תקפה בדרך-כלל בפוליסות קבוצתיות לביטוח משכנתא, בהן קיימת אופציה לקבלה או לדחייה בלבד.
התוצאה היא שמחד, הבנק ממשיך לדרוש מדי חודש את פירעון המשכנתא, ומאידך, ללווה שנותר בחיים אין כל יכולת לפרוע חוב זה. עד מהרה מתחיל החוב לצבור ריבית פיגורים רצחנית, והמצב יכול להידרדר עד כדי פינוי בן הזוג הנותר מהדירה.
חשוב לזכור: דחיית התביעה בנימוק "הפרת חובת הגילוי" אינה, בשום פנים, סוף פסוק.
במצב בו תביעה נדחית בנימוק שכזה, עומדות למבוטח הגנות רבות ומגוונות - הן בחקיקה ראשית, הן בהנחיות המפקח על הביטוח והן באמצעות פסיקה ענפה של בתי המשפט. חשוב לדעת שקיימת משמעות קריטית לסוגיות כמו משך הזמן שחלף מיום מילוי הצהרת הבריאות ועד יום הפקת הפוליסה; פרק הזמן שעבר מיום מילוי הצהרת הבריאות ועד יום פטירת המבוטח; מה נשאל המבוטח בהצהרת הבריאות, אם בכלל נשאל ובאיזה אופן; מה השיב ובאיזה אופן; האם ההצעה נערכה על-ידי סוכן ביטוח מורשה, שמא באמצעות עובד בנק (כמעט לא קיים היום) או על-ידי המבטחת עצמה (בחברות המוכרות ביטוח ישיר ללא תיווך); האם המבוטח קיבל עותק מההצעה שמילא ו/או מפוליסת הביטוח; כיצד ניסחה חברת הביטוח את מכתב הדחייה שלה וכיוצ"ב.
על כן, אם חלילה וחס הלך אחד מיקירי ליבכם לעולמו וחברת הביטוח סירבה לעמוד לימינכם ביום פקודה כפי שהתחייבה, אל תאמרו נואש. פנו לעורך דין הבקיא בנושא ומעודכן בהתפתחויות הרבות בתחום זה על מנת שיסייע בידיכם בקבלת תגמולי הביטוח ו/או סילוק יתרת ההלוואה.
* תחומי עיסוק: תאונות דרכים, תאונות עבודה, נזקי גוף, תביעות מול משרד הביטחון, תביעות מול המוסד לביטוח לאומי, תביעות מול קרנות הפנסיה, תביעות ביטוח.
** טלפון: 03-7553893/4, דוא"ל: office@fmlaw.co.il
דחיית תביעות לסילוק משכנתא ע"י חברת הביטוח
מה עושים כשחברת הביטוח דוחה תביעה לסילוק משכנתא?

- כן0
- לא0
מידע משפטי נוסף שעשוי לעניין אותך
רוצים להתייעץ עם עורך דין?
מאמרים נוספים

נזקי רכוש מלחמה: הבית קרס, הרכוש נהרס - מה עושים עכשיו?
עו"ד יוסי גבע, מומחה בדיני נזיקין, מסביר כיצד לפעול מול רשויות המדינה במקרה של נזקי רכוש מלחמה, מהו ההבדל בין נזק ישיר לעקיף וכיצד לקבל פיצויים במקרים של הרס לתשתית הבית
מאת:ליהי גיאת - מערכת זאפ משפטי
15.06.255 דק'

זכויות הטסים במלחמה: מדריך להחזרים וביטולי טיסות
מאלפי ישראלים התקועים בחו"ל בגלל טיסה שהתבטלה ועד משפחות שמבטלות את החופשה ברגע האחרון - מה מגיע לכם על פי חוק ואיך לממש את הזכויות שלכם?
מאת:מערכת זאפ משפטי
15.06.257 דק'

הפוליגרף חושף הכל – גם את הלב
ארבעה סיפורים אמיתיים ומפתיעים ממכוני "פוליגרף אוריה". מנשה שערי, הבעלים: "הפוליגרף לא תמיד אומר לך מה שרצית לשמוע אבל כמעט תמיד הוא יגלה לך משהו שלא ידעת שאתה צריך לשמוע"
15.06.256 דק'