איילת

שתי שאלות בבקשה אנא תשובתך הדחופה ביותר

בבחירות שנערכו לפני שבוע לועד האגודה השיתופית, נבחרו שני גיסים (נציגה + האח של בעלה של אותה הנציגה). האם אפשרי קרבה משפחתית כזו בכהונת ועד? מי שנבחרה ברוב קולות היא נציגה שיש לה עסק של משפחתון ביישוב. האם יש סיבה למנוע ממנה לכהן \ להבחר כיו"ר הועד בטענה שהעובדה שהיא מנהלת עסק פרטי ביישוב (שיש בו גם מעון) מהווה ניגוד אינטרסים? תודה על תשובתך המהירה והדחופה.

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! תקנה 26 של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )" נושאת כותרת "פסלות לכהונה בועד", ולפיה חלה הפסלות גם על "אחים, בני זוג, הורים וצאצאיהם ובני זוגם שנבחרו לועד, זולת אם ישאר לכהן כחבר-ועד אחד מהם, לאחר שהשאר התפטרו ממנו; לא התפטרו השאר מרצונם תוך 14 יום מיום בחירת הועד – יחדלו לכהן אלה שקיבלו את מספר הקולות הנמוך ביותר מבין הנבחרים". כך הוראת תקנת-משנה 26(ג). פרט למקרים המנויים בתקנה 26 הנ"ל כולה, עשויות להימצא בתקנון-האגודה עילות פסלות נוספות להיבחר לועד או להמשיך לכהן בו. יצויין עוד, כי לפי תקנה 27 של התקנות הנזכרות – "אגודה חייבת להודיע בכתב לרשם, תוך חמישה-עשר יום, על בחירת ועד ועל כל שינוי בהרכבו; אגודה שהיא חברה בברית פיקוח, תעביר את ההודעה לרשם באמצעות ברית הפיקוח." לשאלה הנוספת: מי שמנהלת עסק פרטי של משפחתון ביישוב, איננה פסולה לכהן בועד-ההנהלה של האגודה, אולם עקב חובתה להימנע מדיון ומהצבעה בנוגע לכל הורה-לקוח שלה, עמו היא קשורה בעסק המשפחתון – הדבר עלול ליצור הכבדה במילוי כהונתה, ככל שמספר המשפחות-הלקוחות גדול יותר. מומלץ כי בעלת-משפחתון כאמור תוותר לפחות על בחירתה כיו"ר-הועד, מטעמים מעשיים וכדי למנוע טרוניות ולזות-שפתיים בקרב ציבור החברים.