נועם

מיסי אגודה של יישוב ועוד

שלום וברכה! אני מתגורר ביישוב קהילתי בשומרון המוגדר כאגודה שיתופית. מעבר לתשלום ארנונה למועצה בגובה של כ480 ש"ח לחודשיים למבנה יביל בגודל 45 מטר, אבקש לקבל מענה לשאלות הבאות: 1. האם אין הגבלה לגובה המס המוטל על תושבי היישוב? המדובר בסכומים גבוהים מאוד. כ 300 ש"ח מיסי אגודה, 200 ש"ח מס ביטחון, 80 ש"ח אגרת דת ועוד כהנה וכהנה. 2. אם בסוף השנה מסיימת וועדת הביטחון עם תקציב עודף, האם יכולה האגודה למשוך את הכספים ששולמו כמס ביטחון ולהשתמש בהם לצרכים אחרים של היישוב? 3. מהם החובות המוטלות על האגודה? כוונתי היא זו - אם ביישובנו ישנם כמאה משפחות החיות במבנים יבילים בשכונות מוזנחות מאוד ולעומת זאת 200 המשפחות האחרות ביישוב חיות בשכונות מטופחות, האם ניתן לגבות מס אגודה באופן גורף ואחיד מכולם בלא התחשבות במיקום, בגודל הבית וכו? כמו"כ האם ניתן לדרוש מהאגודה להשקיע את החלק היחסי של כספי האגודה בפיתוח השכונה המוזנחת בה גרים כשליש מתושבי היישוב המשלמים מיסים בצורה אחידה וכוללנית? 4. האם ניתן לפרוש מאגודה למרות שאני גר ביישוב המגדיר עצמו כאגודה שיתופית? תודה רבה מראש.

מרדכי שחם" עו"ד

שלום רב ,שנה טובה וגמר חתימה טובה! גם בישוב קהילתי יש לאבחן בין תשלומים מוניציפאליים לרשות המקומית ( כאן – המועצה ) לבין תשלומים לאגודה; דברים נוספים בהקשר – גם בתשובות קודמות בפורום, בנושא זה. לגבי תשלומים מוניציפאליים קיימות הגבלות שבדין, אשר יש להניח, כי המועצה מקפידה לכבדן, וכי היא פועלת בגבייה ובעשייה - באופן שוויוני וללא אפליה. שיעורי הארנונה עשויים להיקבע על-פי סיווגים של אזור מקום המבנה, השימוש במבנה ושטחו. בעבור כל שירות הניתן ע"י האגודה, מחוץ למסגרת המוניציפאלית, על התשלום הנדרש להיות סביר והולם. תשלומים הניגבים להוצאות-ביטחון של היישוב – ראוי כי יישמרו ויירשמו בחשבון נפרד, וכל עודף שיוותר ישמש למטרה זהה בשנה הבאה. מומלץ כי כך תנהג האגודה גם לגבי אגרת שירותי-דת. שירותים כגון אלה ניתנים ע"י האגודה לכלל תושביה, ללא תלות בטיב מגוריהם או במיקומם ביישוב. פיתוח שכונתי, מאידך, עשוי לעמוד כנושא נפרד ומיוחד; אם נראה כי השקעות-פיתוח בשכונה או באזור לא נעשו על בסיס שוויוני של הוצאה ושל תוצאה – יש אזי מקום לפנייה אל המועצה ואל פרנסי-היישוב, לבחינה השוואתית של צרכים ואפשרויות, ולהתגייסות לתיקונו של פער בלתי-מוצדק, אם יימצא. במקרה כזה יש להביא לידיעת הציבור, ולפחות לחלקו המקופח – מידע ופרטים לגבי ממצאים ולגבי המתוכנן בהקשרם. שאלת פרישה מאגודה כבר נדונה בתשובות קודמות בנושא בפורום זה, וככלל – במגמת שלילה, כבר עקב חוסר-כדאיות מבחינת החבר ובני-משפחתו הגרים ביישוב ובקהילתו. מרדכי שחם, עו"ד - מנהל הפורום