יחיעם

העברת זכות בדירה או עסק בתוך בנין מגורים הרשום כאגודה שיתופית

המדובר באגודה שיתופית לשיכון שלפי התקנון אסור לחבר בה למכור את דירתו או חנותו ללא קבלת רשות מועד האגודה. האם קיים תקדים או פסיקה בענין העברת זכות חכירה בדירה או עסק של חבר באגודה ללא קבלת אשור כאמור, והאם ניתן לאלץ את הקונה להחזיר את הנכס (תמורת פיצוי) לבעלים הקודמים או לידי האגודה ? האם יש בת"א עו"ד שיש לו נסיון מוכח בנושא זה ?

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! זכויות בדירה או בחנות בבניין, אשר העברתן תלויה באגודה-שיתופית-לשיכון, הינן זכויות חכירת-משנה כאשר האגודה היא החוכרת-הראשית, או זכויות חכירה - אם לאגודה זכות הבעלות. להעברת הזכויות בדירה/בחנות נדרשת הסכמת האגודה כבר על-פי "מבנה" הזכויות, אלא אם הסכמה מראש ובכתב ניתנה כבר במסגרת תנאי-החכירה שקבעה האגודה. אף שנדרשת הסכמת האגודה להעברת זכויות בדירה או בחנות כאמור – אין היא זכאית לסרב לבקשה כזו, אלא מטעם סביר או בהתניה של תנאים סבירים. כל חכירה היא בגדר "שכירות", כמובנה בחוק (( "חכירה" – שכירות לתקופה העולה על 5 שנים; "חכירה-לדורות" – שכירות העולה על 25 שנים )), ועליה חל סעיף 22 של "חוק השכירות והשאילה, תשל"א-1971"; הוראות-החוק שבסעיף מסמיכות את בית-המשפט להתיר את העברת הזכויות בנכס המקרקעין, אפילו במקרה של איסור מפורש בחוזה-השכירות – בין בהיתר ללא תנאי, ובין בתנאים הנראים לבית-המשפט כסבירים, לפי המקרה. מאליו מובן, כי הגבלה הנובעת מתקנון-האגודה, איננה מחסום בפני אפשרויות אלה שבסעיף-החוק. עוד יצויין, כי מסגרת הנימוקים לסירוב להעברת-חכירה הינה מצומצמת למדי, ובמיוחד – כאשר מדובר בדירה או בחנות בבניין בשטח עירוני, כעולה מהשאלה.