ארז

משטרה

שלום האם המשטרה שמגיעה לבית של חבר קיבוץ צריכה להודיע למזכיר הישוב על רצונה לשאול או לחקור את החבר

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! חבר-קיבוץ הינו בוגר שמלאו לו 18 שנה, העומד ברשות עצמו; אם משטרת- ישראל מבקשת לקבל ממנו מידע – הפנייה היא אליו אישית, וכך גם מסירת המידע למשטרה, לפנייתה, ככל שהמידע נימסר לה ע"י החבר. עצם הפנייה אל החבר מצד המשטרה, וכל עיכוב שלו לצורך תשאול או חקירה, עלולים לפגוע בשמו הטוב, במיוחד במסגרת הקיבוץ, ומבחינת החבר – יתכן שיעדיף דווקא חשאיות מירבית. פנייה של המשטרה אל מזכיר הקיבוץ ( או לבעל תפקיד מתאים אחר ), טרם הפנייה לחבר או במהלך פעולתה - עלולים לפגוע בעבודת המשטרה, ולעתים – גם בחבר עצמו. אחרת הם פני הדברים, בכל מקרה בו מתבקש חבר הקיבוץ ע"י המשטרה לעזוב את שטח הקיבוץ כדי להישאל או להיחקר, או למטרה כזו - לעכב את הגעתו חזרה אל הקיבוץ: היעדרות חריגה של חבר הקיבוץ עלולה לעורר דאגה וחששות בקיבוץ, ולעתים – לשבש ביצועים חשובים, אשר הם מעניינם הממשי של הקיבוץ ושל חלק לפחות מחבריו. מכיוון שמקרים מסוג זה כבר נתעוררו וודאי בעבר, במשך השנים - יש להניח, כי למשטרת ישראל ישנן הוראות פנימיות, נוהלים והנחיות לגבי פניות כאמור לחברי- קיבוץ, למציאת "שביל הזהב" בין השיקולים השונים והנוגדים, אף אם כל מקרה ומקרה אמור להיבחן בפני עצמו. לצורך בירור כאמור, וכן למקרה של צורך בהשלמות נוהל ובעדכונים אצל משטרת ישראל, ניתן לפנות, בין היתר, אל חטיבת הדוברות של המשטרה ( במטה הארצי בירושלים ), ורצוי – באמצעות התנועה הקיבוצית, הדואגת לכלל ציבור חבריה, ואשר הנושא הוא מעניינה ולטיפולה.