עופרה

גביית מיסי חבר באגודה

שלום רב, באגודה הקהילתית שיתופית בישוב בו אני עובדת נגבים מיסים לפי גודל הבית (X שקלים כפול מ"ר של הבית) וחלות על המיסים כל ההנחות שחלות על הארנונה (נכות, נרדפי הנאצים, פנסיונרים וכו'). פנו אליי תושבים בטענה שבאגודה שיתופית נהוג לגבות מיסי חבר שווים (לפי בית אב או לפי "גולגולת") ועל פי רוב אין הנחות. האם טענתם נכונה? מה מקובל ברוב האגודות השיתופיות? תודה רבה

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! נושא התשלומים השוטפים, הנגבים מחברי אגודה שיתופית קהילתית או מחברי מושב-עובדים – נדון בשילוב הסברים מרחיבים, בתשובות שניתנו בפורום זה לשאלות לא מעטות: מופנית תשומת-הלב לתשובות שניתנו ע"י מנהל-הפורום לשאלות מתאריכים 6/10/14, 27/9/14, 20/9/14, 7/9/14, 17/8/14, 4/5/14, 2/3/14, 26/2/14, 1/1/14, 28/8/13, 26/2/12. בחינת הכללים הנוגעים לאותם תשלומים חודשיים, מצריכה אבחנה על-פי ייעודם של מרכיבי החשבון הנדרש לתשלום, ובהעדר מידע מלא לגבי מרכיבים וסכומים – ניתן לבררו או להשלימו: א) חלק התשלום הנדרש כדמי-חבר באגודה שיתופית ( חקלאית או קהילתית ), אמור להיות שווה לכל, וסכומו צריך להיות מבוסס בהחלטה או החלטות של האסיפה הכללית, ובהתאמה להוראות תקנון-האגודה הנוגעות לעניין. ב) חלק התשלום הנדרש כתשלומי-חובה במישור המוניציפאלי, חייב לעמוד בכל הוראות-הדין הנוגעות לתשלומים כאלה, ועליו להגיע אל "המועצה האזורית" ואל "הועד המקומי" – גם אם הוא ניגבה ( על דעתן ולמענן של רשויות מקומיות אלה, וכמובן – בתיאום עמן ) באמצעות האגודה החקלאית או האגודה הקהילתית. על חלק זה של כל תשלום נדרש – הוא החלק המוניציפאלי - חלות גם הוראות-הדין המאפשרות לרשות המקומית לתת הנחות במקרים המתאימים, במיגבלות הקבועות באותן הוראות. על-פי הוראות-הדין, אף נקבעו לגבייה המוניציפאלית גם קני-מידה לקביעת גובה התשלום הנדרש, ובהם סוג הנכס וכן שטח הנכס. ג) תשלומים לאגודה השיתופית, הנדרשים בעבור שירותים שהיא נותנת כאגודה ( לחבריה, ולעתים קרובות גם לתושבים שאינם חבריה ), יכולים להיגבות על-פי קני-מידה ענייניים, האמורים לנבוע ממהות העניין על נסיבותיו, או שהם מעוגנים בתקנון-האגודה ובהחלטות האסיפה הכללית שלה, או שהם מבוססים על הסכם ( לרבות הסכמה שבהתנהגות ). עקב מיגוון השירותים השונים הניתנים ע"י אגודות, ולאור המיתחם הרחב של ביסוסים אפשריים לדרישות התשלום בקטגוריה זו - הרי האמורים לעיל בסעיף זה הינם רקע כללי בלבד, וכל שירות ודרישה בהקשרו עשויים להיבחן על-פי נסיבותיהם.