דני

ביטול החלטת אסיפה

שלום, ישנה החלטת אסיפה בעניין מסוים. הועד מביא לקלפי הצעת החלטה לאשרור ההחלטה - בעד או נגד. בתקנון שהצעת הביטול תדון באסיפה ושם יוחלט ברוב מסוים. האם זה נכון וחוקי לעשות? האם הועד יכול להביא החלטה כזאת לציבור ללא דיון והחלטה מוקדמים באסיפה? תודה מראש, דני

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! כאשר מתכנס ועד-הנהלה של תאגיד לדיון ולהחלטה, מבלי לזמן אחד מחבריו – החלטתו פסולה כבר מטעם זה, אף אם בדעה חולקת אחת לא היה כדי לשנות מספרית(!) את הרוב שתמך ב"החלטה". הסיבה: אפילו חבר אחד של הפורום המתכנס עשוי להביא לבירור ולשינוי דעה, גם אם כנגדו יעמדו בתחילה כל היתר. לעניין זה נהוג להסתייע בדוגמה הידועה של הסרט-המחזה "12 המושבעים", בו שכנע בעל דעת-יחיד את כל יתר חבריו. עקרונית, כך גם באסיפה כללית, אשר ככלל - חייבת לאפשר דיון, טרם הצבעה: לעתים די בדיון קצר וענייני, אך אין למנוע אותו באופן מוחלט. אמנם יתכנו מקרים, בהם הנושא "מדבר בעד עצמו" או שכבר נדון ובורר דיו טרם ההתכנסות; אולם מי שמנסה "לחסוך" דיון טרם הצבעה-החלטה – מסתכן בכך, כי המקרה לא יימצא כחריג שכזה. השאלה שהוצגה נראית כדורשת פירוט והשלמה; ברם, אם אין תשובה ברורה בתקנון-האגודה, אם אין עולה פתרון מפרטיכל האסיפה הראשונה בנושא-הדיון, ואם אין מענה לפנייה כעת אל גורמי הניהול והביקורת של האגודה ( כולל היועץ המשפטי שלה ) – אולי יהיה בדברים דלעיל כדי לסייע במניעת מחלוקות.