דנה

אופן ההצבעה באסיפה כללית

שלום, ועד האגודה במושב מבקש להעלות להצבעה באסיפה כללית החלטת הצעה בת מספר רב של סעיפים כמקשה אחת ומבלי לאפשר דיון מקדים של חברי האגודה בנוסח ההצעה (בעד או נגד בלבד) ביום ההצבעה. (התקיים דיון בנושא במסגרת מפגש חברים). האם תקנות האגודות השיתופיות מחייבות הצבעה על סעיף סעיף מתוך ההצעה הכללית? האם אין חובה לאפשר דיון טרם ההצבעה? מה דינה של החלטת אסיפה כזו - האם היא חוקית? שאלה נוספת - האם בעל נחלה שעשה העברת זכויות במינהל (הנחלה רשומה על שמו), אך לא התקבל לחברות באגודה ע"י האסיפה הכללית ראשי להצביע באסיפה זו? תודה רבה.

מרדכי שחם, עו"ד מנהל-הפורום

שלום רב! החלטות באסיפה כללית של אגודה שיתופית שלובות, ככלל, בקיומו של דיון – אסיפת חברי האגודה איננה מנגנון-הצבעה גרידא; גם הוראות שונות בתקנות האגודות השיתופיות בנושא "רשויות האגודה" מאזכרות דיון באסיפה הכללית כדבר המובן מאליו. עם זאת, יתכנו מקרים בהם הדיון עשוי להיות קצר וענייני, ואפילו טכני בלבד, כאשר העניין עצמו אינו מצריך יותר מכך, או אם כבר ניתנה לחברים כולם הזדמנות סבירה קודמת, להביע דעתם ולשכנע זה את זה. האסיפה אף יכולה לוותר על דיון בנושא זה או אחר, ולגשת מיד להצבעה. עם זאת, בדומה עקרונית לוועד-הנהלה, החייב לזמן לישיבותיו את כל חבריו, כדי לאפשר לכל אחד מהם הבעת דעה וניסיון שכנוע בעדיפות עמדתו – כך גם מתן אפשרות סבירה של הבעת דעה באסיפה הכללית. לפיכך, מי שמעוניין בקבלת החלטה בת-תוקף באסיפה כללית – מוטב שלא יסתכן בתוצאות העלולות לנבוע ממניעת דיון ראוי ומ"סתימת פיות": התוצאה עלולה לשלול תוקף חוקי מההצבעה שנתקיימה. הדין אף איננו מתיר "תרגיל" של דיון והצבעה במערכת שלובה של נושאים, אם אין הצדקה לשילוב או אם יש בו כדי חשש של ממש לעיוות או לקיפוח. מכיוון שכל מקרה נבחן לפי נסיבותיו ובפני עצמו – אין ניתן להשיב לשאלה לגופה, מעבר לאיזכור קני-המידה הכלליים הנ"ל, האמורים לשמש בבחינה אובייקטיבית של מקרים כגון אלה. ייעוץ משפטי בשאלה יצריך עיון בחומר הכתוב כולו, בעיון בתקנון-האגודה ובהכרת נסיבות העניין. ייעוץ כזה מומלץ לקבל טרם התכנסות האסיפה, ולא בדיעבד. לשאלה הנוספת ששולבה כאן: זכות-הצבעה באסיפה הכללית נתונה רק לחברי-האגודה, ומי ששמו איננו כלול בפנקס-החברים של האגודה – חזקה כי איננו חבר ואין לו זכות-הצבעה ( בכפוף לזכותו לנקוט הליך מתאים, בבקשה לתיקון פנקס-החברים ).