ארי בר צבי

יו"ר ועד ההנהלה

מבקש לדעת מה תפקיד יו"ר הועד בקיבוץ ובאיזה אחריות הוא נושא תודה

מרדכי שחם, עו"ד מנהל-הפורום

שלום רב! יו"ר ועד-הנהלה של אגודה שיתופית ( כגון קיבוץ ) אחראי – בראש וראשונה - למעשים ולמחדלים של ועד-ההנהלה שהוא עומד בראשו, ככל חבר-הנהלה ויחד עם יתר חבריו. "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )" קובעות, בהקשר: "הועד וחבריו יפעלו בתחום סמכויותיהם בכפוף לתקנות האגודה והחלטות האסיפה הכללית, לטובת האגודה וללא הפליה." ועד-ההנהלה וחבריו, ובראשם היו"ר, חייבים לפעול ביעילות לניהול כלל ענייני האגודה, ולשמירת נכסיה והאינטרסים שלה. זאת - תוך כיבוד הוראות הדין, הוראות תקנון-האגודה והוראות הניתנות מדי פעם ע"י האסיפה הכללית של האגודה; גם כאשר על ועד-ההנהלה להעדיף אינטרס כללי של האגודה וחבריה, על פני אינטרס הפרט או המיעוט – עליו לעשות כן בשיקול-דעת מתאים, למניעת יצירת קיפוח העולה לגדר הפליה אסורה. כאשר ועד-ההנהלה משמש ביישוב השיתופי גם כ"ועד מקומי", שהינו רשות מוניציפאלית – חלות עליו, בפעילותו במישור זה, חובות המוטלות על כל רשות ציבורית בישראל, בכלל, וחובות לפי "צו המועצות המקומיות ( מועצות אזוריות )" – בפרט ( עיקרן בצו – מסעיף 90 ואילך ). בקיבוצים רבים כולל תפקיד יו"ר הוועד ( "יו"ר המזכירות", בכינוי נפוץ ), מבחינה מעשית, אף יותר מן המקובל באגודות אחרות, כאשר בכל מקרה "מעוצב" התפקיד על-פי יכולות וכשירויות אישיות של בעל-התפקיד ועל-פי הנסיבות המיוחדות לקיבוץ – היסטוריות, חברתיות, כלכליות ואחרות. אולם גם כאשר היו"ר בקיבוץ פועל ותורם מעל ומעבר לחובותיו – חלות עליו האחריות והמיגבלות, הנובעות מכל מקורות-הסמכות, אשר הוזכרו לעיל.