מיכל

חיוב בגין מיסי ישוב - ישוב קהילתי

שלום רב, אני מקווה שפה המקום להעלות את שאלתי. אני מתגוררת עם משפחתי בשכירות בישוב קהילתי ביחידת דיור. בעבר היה מדובר בשתי יחידות דיור אשר חוברו להם יחדיו ליחידה אחת. הישוב דורש ואנו משלמים מיסי ישוב כפולים ממה שמשלמים שכני מאחר ומדובר בשתי יחידות (כל אחת של 45 מ"ר וביחד 90 מ"ר) אולם כאמור, היחידות חוברו ליחידה אחת ורק משפחתי גרה שם. האם מותר לישוב לחייב במיסים כפולים? האם החיוב הוא פר משפחה או פר נכס? תודה רבה מראש על התשובה

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! כפי שהובהר כבר פעמים אחדות בפורום זה – המונח " מיסי ישוב" מצריך בחינה ואבחנה בין תשלומים הנדרשים מצד האגודה השיתופית הפועלת ביישוב ( כאן – אגודה קהילתית ) לבין תשלומים הנדרשים ע"י הרשות המקומית – המועצה האזורית וכן "הועד המקומי" של היישוב. בכל הנוגע לתשלומי-חובה לרשות המקומית, יש לאבחן בין תשלומים הנוגעים לנכס ולתשתית הקשורה אליו ( כגון היטלי סלילה ותיעול ) לבין ארנונה כללית, המשולמת בגין שירותי הרשויות המקומיות ( המועצה ו"הוועד המקומי" ) - שירותים מהם נהנים המחזיקים בנכסים שביישוב, גם אם הינם בגדר שוכרים "בלבד". יש להניח, כי התשלומים הנזכרים בשאלה, הינם ברובם – אם לא כולם – תשלומי ארנונה, אשר חישובם נעשה על-פי "צו הארנונה" של המועצה האזורית, על בסיס שטחו של כל נכס; בפנייה לבירור לגורם אשר ממנו יוצאות דרישות-התשלום, ניתן לכלול גם דרישה להצגת צו-הארנונה ולקבלת פירוט החישוב. ככל שיתברר כי דרישות-התשלום כוללות תשלומים לאגודה - יש לבקש ממנה פירוט של בסיסי החיוב ושל חישובו, ומכיוון שמדובר בשוכרים, אשר ככל הנראה אינם חברי-האגודה – יש אזי מקום לבדוק בחוזה-השכירות, באילו תשלומים התחייבו השוכרים לשאת במקום המשכירים, חברי-האגודה, בקשר לנכס המושכר. לפי הצורך, ניתן להסתייע בעורך-הדין שערך את החוזה.

מיכל

תודה רבה על תשובתך במקרה הזה לא מדובר בארנונה, שאותה אנו משלמים ישירות למועצה על פי גודל הנכס. מדובר בתשלומים שלפי הפירוט של המזכירות משמשים לניהול השוטף של הישוב, עבודת המזכירות ופעילות הוועדות (קליטה, תרבות וכד'). אנו לא חברי אגודה, רק שוכרים אבל הנכס אינו שייך לאדם פרטי אלא לסוכנות היהודית (השתתפויות בנכסים). אני מניחה שמדובר בסוג מיסים של "ועד מקומי". השאלה הנשאלת היא, אם חוקית תשלום ועד מקומי הינו על פי נכס או על פי משפחה. כלומר האם אנו צריכים לשלם פעם אחת את המיסים או פעמיים כי זה שתי יחידות דיור מחוברות. הרי אנו לא מקבלים פעמיים שירותים מהישוב שוב תודה רבה

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! יש מקום לתמיהה, מדוע פרטים שהועלו כעת בשאלה הנוספת, לא הופיעו בשאלה המקורית. בחינה ראויה של המקרה מצריכה עיון מלא ומדוקדק במערכת המסמכים הנוגעת לעניין ( לרבות חוזה-השכירות! ), ובקבלת פירוט מלא ומנומק של הדרישות הכספיות, לפי מרכיביהן וסכומי המרכיבים השונים, וכן בדבר הביסוס הנטען לכל מרכיב-תשלום ואופן החישוב שלו. אם מדובר בדרישות של "ועד מקומי" – יש לדרוש מענה מתאים מהוועד, ולפי הצורך – מהמועצה האזורית, החייבת לפקח על "הוועד המקומי" ולאשר כל דרישה כספית שלו. בכל מקרה, ובמיוחד אם מדובר בדרישות של אגודה שיתופית קהילתית – יש מקום לפנייה גם אל המשכירה ( לפי השאלה החוזרת – חברת "השתתפויות בנכסים בע"מ" ), כדי שתסייע גם היא בפניות לגורמים האחראים לדרישות הכספיות: מי שהשכיר נכס ביישוב קהילתי, חייב לסייע לשוכר לפחות בכך.