רן חרמש

מי רשאי להיות חבר ועד באגודה שיתופית

אני משמש כיו"ר ועד באגודה שיתופית לשיכון. באגודה שלנו רווח המנהג לפיו דירות מועברות ע"י בעליהם, שהם חברי אגודה, לשימוש המשכי ממושך של בנים או יורשים אחרים. אנחנו מעוניינים לשלב יורשים אלה בפעולות ובמוסדות האגודה, שכן ביכולתם לתרום לאגודה ולהרחיב את מעגל הפעילים בה. לקראת האספה השנתית הקרובה עלתה הצעה לאפשר לכל בן/בת נכד/נכדה המתגוררים בדירתם הוריהם/סביהם להיבחר לוועד האגודה זאת בתנאי שיציגו ייפוי כח לבחירתם מהחבר שהוא הבעלים, בין אם הורה או סב/תא. האם בחירה כזו עומדת בדרישות החוק? אם לא, האם יש מניעה חוקית לכך שבנים/ות נכדים/ות אלה ישמשו כמשקיפים או כחברי ועד ללא זכות הצבעה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! הכוונות הטובות והגישה הפתוחה, הנזכרות בשאלה, ראויות לשבח, אך אל המטרות שהן אמורות להשיג יש להגיע בדרכים חוקיות, סדורות ומבוקרות: חברי ועד-הנהלה של האגודה נבחרים מבין חברי-האגודה – כך גם לפי תקנה 23 של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )". יש להניח כי גם בתקנון-האגודה קיימת הוראה דומה. חברות באגודת-שיכון שלובה בזכויות חכירה-לדורות בדירה בשיכון, אך אין מקום ללחוץ על בעלי-הדירות להעביר זכויות כאלה, גם כאשר אינם מתגוררים בהן, באשר נכס רב-ערך כדירה משמש גם כביטחון כלכלי לכל מקרה של צורך ( מבלי לפרט כאן שיקולים נוספים בנושא הרגיש ). עידוד וניהול פעילויות למשתכנים, לרבות אלה שאינם חברים, יכולים להיעשות בכל מסגרת חברית וארגונית שיכולה האגודה להקים, כגון ועדת-תרבות, ועדת-ספורט, וכיו"ב. כמו-כן, ניתן לזמן נציגי משתכנים להשתתף בדיונים הנוגעים לציבור המשתכנים כולו, הן בישיבות ועד-ההנהלה והן באספות כלליות של חברי-האגודה, אף תוך השמעת דעה ( לפי רשות, ככל שתינתן ), אך כמובן – ללא זכות-הצבעה. לפי הצורך ולפי רצון רוב הציבור, ניתן לשקול גם הקמת עמותה בצד האגודה השיתופית, אשר תיזום ותרכז פעילויות של תושבי השיכון, בשיתוף-פעולה עם האגודה והנהלתה, ולפי החלטות מוסדות-האגודה – אף בתמיכתה.