אלעד גבאי

החלת תשלומי קרנות מבני ציבור על משפחות שאינם חברות אגודה, ולא יכולים להיות.

הנושא הוא כזה, התכנסה לה אספת חברים והחליטה שכל מי ששוכר מעל שנתיים ביישוב צריך להתחיל לשלם את הקרנות בסך- 40,000 ש"ח המחולקים לתשלומים, שהם תשלומים עבור מבני ציבור וכו' . מה ההיגיון? שלא תהיה שוכר לתקופה ארוכה. אבל מה אליה וקוץ בה - מבחינת היישוב גם אם אתה לא חבר יישוב אתה צריך לשלם, אבל לא בטוח שתתקבל ובוודאי שלא תקבל את הכסף חזרה. כלומר את הכסף שלך לטווח הארוך הם רוצים, אותך פחות. ולמה פחות? כי מי שמוגדר דתי לא יכול להתקבל לישוב, וזאת נאמר לנו בראיון קבלה ליישוב. היישוב עצמו שומר על איזון בין דתיים וחילונים כאשר עכשיו זו תקופת החילונים להתקבל ליישוב. אנחנו מוגדרים דתיים (למרות שאנחנו זוג מעורב) ועל כן איננו יכולים להיות חברי אגודה. אז אתה לא יכול להשפיע לאן ילך הכסף, אתה לא יכול להצביע, להיות חבר מזכירות, להשתתף בישיבות תקציב או להיות בחלק מהוועדות - אבל את הכסף שלך אתה צריך לתת. (רק לפני כשבועיים הייתה הצבעה על תקציב לשנת 2017). גם לאכול את העוגה וגם לא לתת לך כיבוד. מה שאבסורד זה שמי שהחליט על עניין התשלום ללא תלות בקבלה לישוב הינו במעמד תושב + בעל דירה. לדעתי בהחלטה זו יש טעם לפגם, ובנוסף למען ההגינות של היישוב אם אין דירות ליישוב להציע למכירה אזי לא צריך בכלל לחייב על הקרנות מכיוון שהעתיד של משפחה ביישוב נגזר בין היתר בשל אופק. ואם אין אופק אז אל תבקשו החלטה על העתיד ללא אפשרות לממש אותה. לא ניתן לקחת את הכסף שלי עבור בניית העתיד ללא העתיד שלי. אז מה בפועל? החלטנו לא לשם את הקרנות עד שנברר את התוקף החוקי של העניין ולבנתיים גובים את הכסף מבעלי הבית שלנו (שזוהי עוד החלטת אספה מוזרה). שאלתי היא האם זה חוקי לחייב אותך תשלומים דרקונים שאינך יכול להצביע עליהם או להשפיע בידיעה שלא מוכנים לקבל אותך כחבר אגודה. יש פעם טעם לפגם ובוודאי שאין כאן תום לב.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! תחילה יוזכר שוב, כי תשובות בפורום זה, כבאחרים – אינן בגדר ייעוץ משפטי ואינן תחליף לייעוץ משפטי. כפי שכבר הוצע בעבר במקרים דומים – המקרה העולה מהשאלה נוגע גם לאחרים ביישוב במצב דומה, ומן הראוי לגייס כוחות ואמצעים, כדי לפנות במשותף לסיוע של עו"ד. עם זאת – כמה הערות: 1) מי שגר ביחידת-מגורים ביישוב כשוכר, חייב כלפי המשכיר על-פי חוזה-השכירות, ועליו לשאת כלפיו באותם תשלומים בהם התחייב כשוכר לפי החוזה. 2) בגין מגורים ביישוב, על בעל-הנכס או המחזיק לשלם ארנונה לרשות המקומית ( המועצה האזורית ושלוחתה - הוועד המקומי ביישוב ); אך אם האגודה היישובית מעמידה לשימוש התושבים מבני-ציבור ומיתקנים שהוקמו על-ידיה, או נותנת להם שירותים נוספים, חיוניים או מקובלים, שמחוץ למסגרת המוניציפאלית – היא זכאית לתשלום סביר בתמורה ( שאלת סבירות התשלום הנדרש, היא שאלה בפני עצמה ). במישור היחסים בין שוכר למשכיר, בנוגע לנשיאה בתשלומים הנוספים לאגודה – התשובה אמורה להימצא בחוזה-השכירות שביניהם, במפורש או במשתמע. גם אם משכיר יחידת-מגורים איננו נהנה בעצמו ממבנים וממתקנים שהוקמו ביישוב – הוא נהנה מהם בעקיפין, ע"י דמי-השכירות הגבוהים יותר שמוכן לשלם שוכר הנכס. 3) כל דרישת תשלום, במיוחד כאשר מדובר בגוף ציבורי כרשות מקומית, או גוף מעין-ציבורי כאגודת-יישוב – חייבת פירוט והבהרה: הן לגבי ביסוסה וייעודה, והן לגבי גובה הסכום הנדרש. חובת ההבהרה והפירוט מוטלת על הגורם ממנו באה הדרישה. 4) על רקע ההערות הקודמות, ובהנחה כי כל גורם הבא לדרוש כספים ביישוב מעוניין שלא להיכשל, חלילה, בדרישה שאיננה מבוססת במלואה כדין – יש לשקול פנייה לגורם מוסמך ואחראי באגודה, לשם השלמת החסר בשאלה, הן לגבי מהותו וביסוסו של סכום-הדרישה והן לגבי חישובו. עקב מעמדו של השואל כשוכר בלבד, וכמי שהאגודה איננה זכאית לחייבו בתור חבר – יש לבחון, תחילה, אם הדרישה הכספית המדוברת איננה מעניינו של המשכיר, בעל-הנכס, והוא בלבד.

אלעד גבאי

בנוסף לפנייה שלי מסתבר שאין וועדת ביקורת. וגם פרוטוקול ההחלטה נראה לא מיוסם כחוקי - אשמח לשלוח אותו