צילה

זכויות בן ממשיך שגר במושב שיתופי.

מספר בנים ממשיכים שבנו בית במושב שיתופי ולא מקבלים מעמד שווה כלשאר החברים במושב כנראה כדי שלא נקבל כספים ולא נוכל להצביע על החלטות גורליות כגון שיוך בתים. הבתים שאנו גרים בהם הם חלק מבתי המושב (האוגדה ובשטח האגודה). למרות שאנו בנינו אותם ושילמנו אליהם. מהם הזכויות שלנו? והאם אנו יכולים להיות חברים ללא זכויות?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! זכות גדולה היא לחבר-מושב, אם יש ביכולתו לאפשר לצאצא מצאצאיו לבנות בית למגוריו בסמוך – בין בחלקת מגורים משותפת ובין במגרש במושב. לאפשרות דומה זכאי רק אחוז קטן ביותר מאוכלוסיית המדינה. מי שמחפש זכויות נוספות הנגזרות ממימוש זה, על דרך השוואת מעמד וזכויות עם אחרים - צריך לקחת בחשבון, כי שותפות בנכסי המושב ובכוח-ההצבעה באגודת-המושב אינה ניתנת ל"דילול" ( אשר ינבע מצירופם של חברי-אגודה נוספים ), אלא על חשבונם של כלל החברים. מי שמנסה לשנות מצב-זכויות וכוח-הצבעה קיימים באגודה – מוטב שימצא צידוק מתאים לכך, וינסה לשכנע את ציבור-החברים. יצויין עוד, כי מעמד של "בן-ממשיך", כמובנו בדיני האגודות השיתופיות, מתייחס רק למושבי-עובדים ( להבדיל ממושבים שיתופיים ), כהוראת תקנת-משנה 3א(ח) של "תקנות האגודות השיתופיות ( חברות )". בהקשר זה, הוצא לא מזמן צו המאפשר מתן זכויות-הצבעה כדי 6 קולות לכל משק חקלאי במושב-עובדים, עם חלוקתם בין 3 דורות הגרים במשק, וזאת - אם אגודת-המושב תאמץ לכך הסדר מתאים בתקנונה. לא קל לראות הסדר זה כתואם גם למושב שיתופי, אך נראה שיש מקום לפנייה לתנועות המושביות אליהן קשורים מושבים שיתופיים - לבחינת צרכים ואפשרויות לאור המציאות המתחדשת, אשר מתבטאת, בין היתר, גם בשאלה הנוכחית.