נתנאל

משק חקלאי והורים פרודים

שלום רב ותודה על הפורום. ההורים לא התגרשו אבל היו פרודים 40 שנה. גרו על אותו משק אבל בנפרד ב- 2 יחידות דיור נפרדות. היה נתק מוחלט. לא דיברו מילה. אבא נפטר. האם אמא מקבלת את כל המשק? רק כי לא התגרשו פורמלית? אפילו שהיו פרודים? האם הילדים לא זכאים לקבל את החצי שלה? אמרו לי שההגדרה של בני זוג בהסכם של המשק היא לא פורמלית אלא מהותית. זה נכון?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! בנסיבות המצערות המתוארות בשאלה, יש לקחת בחשבון, בראש וראשונה, כי קשר הנישואין לא הותר בכל חיי האב המנוח, ז"ל, אשר כמשתמע מהשאלה - אף לא הותיר אחריו צוואה. לכך יש להוסיף, כי "מעבר" של מלוא הזכויות בנחלה המושבית לבן-הזוג שנותר ( כאן – האם, תבדל"א ) הינו תנאי מהותי השלוב מלכתחילה בזכויות המתיישבים – תנאי האמור להיכלל במפורש ב"חוזה המשבצת" שבין "רשות מקרקעי ישראל" לאגודת-המושב ( חוזה ממנו נגזרות זכויות החברים-המתיישבים בנחלותיהם ); צילום של החוזה ניתן לקבל גם במזכירות המושב, וחשוב לבדקו, בכל מקרה, שמא חלות על הנכס הוראות אחרות. עוד יצוין, לגבי השאלה, כי גם אם קשר של בני-זוג איננו מחייב נישואין "רשמיים", והוא עשוי להיווצר ע"י חיים במשותף, הרי מאידך - התרת קשר-נישואין של בני-זוג יהודים איננה יכולה להיעשות ע"י חיים בנפרד, ולכך יש צורך בגירושין כהלכתם. גם אם, ככלל, ישנה משמעות לקרע שנוצר בחיי-הנישואין של בני-זוג, בהקשר לכללים הנוגעים לשיתוף בנכסים שנתקבלו לאחר היווצרות הקרע – במקרה זה קיבלו בני-הזוג את הנחלה, במשותף ולפי תנאי ההתיישבות הנ"ל, עוד לפני היווצרות הקרע המשפחתי המצער. אגב, לגבי נכס משותף של בני-זוג, שאיננו נחלה מושבית: בהעדר צוואה, יורש בן-הזוג הנותר מחצית מחלקו של הנפטר, מבלי שתיפגע זכותו המקורית כבעלים של חצי הנכס; חלקו בנכס לאחר ירושה כבן-זוג – שלושה-רבעים.