רעות קורן

בית קבע בקיבוץ וועד ממונה

שלום, לפני כשנה קיבלנו ממנהל הקהילה בקיבוץ מפתחות לדירה הצמודה אלינו וקיבלנו את כל הבית כבית קבע. היום לאחר שנה הגיע ועד ממונה לקיבוץ ומנהלת קהילה חיצונית והם רוצים שנחזיר להם את הדירה אחרי שכבר שיפצנו והוצאנו אלפי שקלים. האם הם יכולים לעשות דבר כזה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! התיאור בשאלה, בדבר קבלת מפתחות לדירה ממנהל-הקהילה,"איננו מעודד" מבחינת השואלת. עולה מהשאלה, כי הזכויות בדירה לא נרכשו מהקיבוץ, וכי הדירה אפילו לא הושכרה ממנו. יש לבדוק, אפוא, אם קיימת החלטה כדין של מוסד מוסמך באגודת-הקיבוץ, בדבר מסירת הדירה הצמודה, ומהן הנסיבות הקשורות להחלטה ( אם היתה ) ולמסירה המדוברת: יתכן כי מנהל-הקהילה פעל ללא סמכות, או כי הכוונה היתה למסירת הדירה לשימוש זמני וללא תמורה, בכפוף לזכויות הקיבוץ לדרוש ולקבל את הדירה חזרה בכל עת, תוך מתן הודעה זמן סביר מראש. בד-בבד, יש לבדוק אם הקיבוץ ידע על ביצוע השיפוצים ועל היקפם, ואם ידע על כך ונמנע מלהגיב – עשוי הדבר ליצור מיגבלה על זכות הקיבוץ לדרוש חזרה את הדירה הנוספת שנמסרה. מיגבלה זו איננה יוצרת, בהכרח, זכויות-קבע למי שהשקיע בה בשיפוצים, ויתכן כי בנסיבות המקרה נוצרה רק חובת הקיבוץ להשיב את שווי השבחת-הקבע בדירה, כתנאי להחזרת הנכס לקיבוץ, ובנוסף – נוצרה למחזיקים-המשפצים זכות להחזיק בדירה זמן נוסף ( לתקופה שתיקבע על-פי היקף ההשקעה ושווי ההשבחה ). מכל מקום: מי שטוען לזכויות-קבע בדירה נוספת בקיבוץ – עליו הנטל להראות ולהוכיח, כי רכש זכויות כאלה בצעד מתאים מבחינת הקיבוץ, אשר נעשה בסמכות וכדין. מוצע להגיע להידברות עם הקיבוץ, ע"י הגורם המייצג אותו כיום ( כעולה מהשאלה – "הוועד הממונה" ), הן לבירור הנסיבות במלואן, והן למציאת פתרון אשר יכבד את זכויות שני הצדדים.