לי דה-קל

ויתור על שיוך דירה בחוזה עזיבת קיבוץ

האם לסעיף ויתור על זכות שיוך דירה בהסכם עזיבת קיבוץ יש ערך כלכלי בהתאם לוותק של החבר העוזב? האם חתימה על ויתור צריכה להיות ללא תמורה מצד הקיבוץ או שניתן לדרוש פיצוי כלכלי בתמורה לויתור בכפוף לשנות הוותק בקיבוץ?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! התייחסות לשאלה המעניינת מצריכה גם בחינה של חוזה-העזיבה שהכין הקיבוץ, בו נכלל ( לפי השאלה ) גם סעיף ויתור מפורש בנושא הדיור העתידי; כמו-כן, יש לבחון, בהקשר, את תקנון-הקיבוץ – במיוחד בנושא זכויות-עוזבים ובנושא שיוך-דיור. כהערות כלליות, הן לעניין השלכות הצפי לשיוך-דיור והן לעניין משמעות הוותק בחישוב דמי-עזיבה, יצויין: .א) התוספת ל"תקנות האגודות השיתופיות (חברות )", בה נקבעו כללים בנושא זכויות עוזב קיבוץ, כוללת סעיף נפרד בכותרת "הזכות לתוספת ותק", המזכה כל עוזב בתוספת תשלום בעבור וותק העולה על 8 שנים, לפי מידרג עולה ( ל-8 שנים – 3%, ועד 130% לבעל וותק של 35 שנה ומעלה ). לכאורה, תוספת-ותק זו אמורה לכלול את מלוא הנובע מוותק-החברות. ב) "תקנות האגודות השיתופיות ( שיוך דירות בקיבוץ מתחדש ), תשס"ו-2005" קובעות, כי "שיוך דירות ייעשה על פי קריטריונים שוויוניים, תוך התחשבות בוותק החבר, והכל כפי שייקבע בתקנון" – הוא תקנון-הקיבוץ. עוד קובעות התקנות הנ"ל, בכותרת "שיוך דירות כנגד דמי עזיבה": "הקיבוץ ישייך דירות לחבריו על חשבון דמי העזיבה המגיעים לחבר...". ג) כאשר בעת העזיבה עומדת הזכות לשיוך, על בסיס הוותק, על סף מימוש קרוב או במסלול וודאי של מימוש – יתכן כי ניתן לראות בכך זכות בעלת שווי, הראויה להתחשבות ולהתחשבנות. ד) תשומת הלב מופנית לתשובת מנהל-הפורום לשאלה מיום 17/2/2013. ה) אין בהערות דלעיל כדי למצות את מכלול הרקע והשיקולים בסוגיה.